Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem vinner egentligen?

VLT:s schlagerexpert Per Tviksta spekulerar inför kvällens drabbning.

Annons

Tänk er att världscupen i utförsåkning skulle genomföras på följande vis:

Första åket: alla tävlande åker utan tidtagning, vare sig för åskådare eller de tävlande. De enda som vet hur det gått är tävlingsledningen.

Andra åket: De som gått vidare hit vet att de gjort just det, men ingen inbördes placering. Och medan de kör sitt andra åk har publiken ingen aning om hur deras favorit ligger till i sammandraget.

En succé? Knappast. Det skulle bli ramaskri från alla håll – inte minst från de tävlande. Men det här är exakt vad som gäller i årets upplaga av Melodifestivalen. För den enda egentliga nyheten i år är just att ingen vinnare ska utses i de fyra delfinalerna, vilket vi vant oss vid genom åren. Vi ska bara få reda på vilka två som går direkt till finalen och vilka två som går till Andra chansen. Men inget om hur rösterna fördelades!

Mejlade tävlingsansvarige Christer Björkman i onsdags med en enda fråga; varför? Fick svar efter ett par timmar från en assistent, ty ”Christer kollar inte sina mail under turnén”, men assistentens förklaring till nymodigheten är att ”alla bidrag ska ha samma förutsättningar i final”.

Jo tjena, hur kul blir det här? För tittarna och för artisterna? Inte alls är min hårda dom. Vi vill veta hur ”sekundstriden” ser ut, för att återkoppla till ovan nämnda utförsåkning. Rättvisa, javisst, men det här är ju för f-n en tävling för vuxna människor. Tror ingen tvåa i en delfinal gråtit floder hittills av att ha kommit till finalen med ”sämre förutsättning” än sin delfinalskollege-etta.

Och efter att ha följt och bevakat detta arrangemang under 20 års tid för VLT har jag aldrig hört en enda artist beklaga sig över att resultatet avslöjats vid deltävlingarna – tvärtom, alla vill veta.

Nej SVT, gör rätt och gör om till nästa år!

Så till kvällens förutsättningar och förhandstips. Det ser på pappret bra ut för Västerås hopp Loreen. Hon är storfavorit hos alla bettingbolag, ger bara drygt en krona tillbaka på en satsad krona om hon tar sig till finalen. Och så har startnummer åtta betydelse – den väljer SVT (läs Björkman) inte till vem som helst, utan en artist han tror mycket på.

Sedan 2005 har faktiskt samtliga slutvinnare haft startnummer åtta i sina deltävlingar, undantaget Anna Bergendahl som ju sedan floppade rejält i Europatävlingen där hon slogs ut redan i semifinalen!

Men det finns en viss risk förstås, om alla småungar får fri tillgång till familjens alla telefoner och tokröstar på Sean Banan. Det han bjuder på är både låtmässigt och showdito inget annat än vad Markoolio bjudit på i sina absolut sämsta stunder! Och fånerier har ju tyvärr visat sig gångbart i den här tävlingen både en och två gånger tidigare.

Mer läsning

Annons