Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi kryddar musiken med salt för att locka unga"

6 juni firar Sinfoniettan och Mikael Samuelson Nationaldagen med Sjöberg och Taube på Djäkneberget.

Annons
Prokofjevs orkesterstycke Peter och vargen spelas till den tecknade filmen för en yngre publik.

Därefter väntar en spännande ny säsong västeråsorkestern. Säsongens torsdagsserie för en klassiskt kräsen publik öppnar med Sinfoniettans nye tonsättarprofil Mats Larsson Gothes personliga tolkning av Beethovens violinkonsert. Solist blir den unga, internationellt hyllade violinisten Karin Gomyo. Lördagserien bjuder på överraskningar som kan tilltala en bredare publik. 13/09 gästspelar Kungliga Operans solister och kör med Trollflöjten. Torsdag 23/10 hedras mästersångaren Set Svanholm från Västerås med en särskild hyllningskonsert och något så ovanligt som en Saxofonfrossa med Rascherkvartetten utlovas 22/01. Virtuoserna har tidigare uruppfört verk av bl a Werner Wolf Glaser.

Satsningen på unga fortsätter med klassrumskonserter bland annat. På Kulturnatten spelas särskilt för barn Prokofjevs Peter och Vargen samtidigt som den tecknade filmen visas.

Andra överraskningar efter årsskiftet; På Trettondagskonserten (5/01)underhåller operatrion Divine,kända från Nobelfestfirande, en konsert för elektrisk gitarrkonsert med Mats Bergström ges 23/04 och en Paganinikonsert med violinvirtuosen Andrej Power den 7/05.

– Vi har särskilt beställt en elgitarrkonsert och annat udda för att vi vill sticka ut. För att locka fler unga måste vi krydda musiken med salt, säger orkesterchefen Rikard Gateau.

Mer läsning

Annons