Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktor Frisks ADHD-bok är en folkbildningsrevolution

Artikel 2 av 2
Karin G Jonssons krönikor
Visa alla artiklar

Youtubeböckerna guidar unga läsare in i litteraturen. Det är inte annat än en folkbildningsrevolution.

Annons

Bokförlaget Forum har gett ut youtube och socialamedier-personerna Viktor Frisk, Clara Henry och Therese Lindgren.

Det går att fnysa bort dessa böcker. Hävda att det bara är ett sätt att dra in pengar till sociala-mediefenomenen. Göra en industri utav dem. Men jag ser något mer. Jag ser folkbildningsrevolutionen komma tillbaka till böckerna. Vi vill ha det samlat mellan pärmar, ha det i bokhyllan, kunna ta fram det utan en googling.

De har redan en publik som gillar dem, så det är inte svårt att förstå hur förlagen fungerar i sin utgivningsanalys. Men den publiken som följer Clara Henry, Viktor Frisk och Therese Lindgren på sociala medier är genuina. Topplistor och pocketversioner är en säker framtid för deras böcker för att följarna verkligen följer sina idoler och internetkompisar. Lindgren, Henry och Frisk lyckas dra in i youtubeprenumeranter i bokvärlden.

Alla berättar de personligt på ett lätt språk med inslag av grafiska bubblor som berättar om hur ångest funkar rent biologiskt. De är lättlästa och skrivna för läsaren. Jag uppskattar det lätta tilltalet för det knusslar inte till det och försöker inte vara svårare än det är. Böckerna gräver ändå djupt i social fobi, stigmat kring mens och att vara "en stökig kille". Det som formar från början och det som rubbar i grunden. Minst lika relevant för en vuxen läsare som en ung.

Det är en överlevnadsstategi för förlagen att dra till sig följarfenomen, men de har också lyckats hitta något djupt som är lättläst. Skifter som tar läsaren nära och folkbildar utan att man förstår det. På samma sätt som norska tv-serien Skam väver in homo-folkbildning och bipolär sjukdom-trivia i berättelsen är Forum-utgivningen senaste året en gestaltningsrevolution i sig. De jobbar på samma sätt med att väva in förståelse och folkbildning nära i något som berör, något som man följer i vardagen. Vem hade trott att psykisk sjukdom och månatliga blödningar kunde paketeras till härlig läsning?

Läs fler analyser och krönikor av Östersundspostens kulturredaktör Karin Jonsson:

Mobbningen av Isabelle Strömberg är också jämtländsk kultur

"Du måste se det här" garanterar att jag kommer skita i fenomen- men lita på hypen - du bara måste se Skam

Vem såg Östersundsrevyn med bäst ögon?

Äntligen sluter systrarna upp för barnafödande glesbygdskvinnor

Jag har lärt mig heja på svartas kamp men också att svära över "lappjävlar"

Alla artiklar i
Karin G Jonssons krönikor
Annons