Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wow, vilken superhelg!

Åk inte ut på landet. Res inte utomlands. Sitt inte hemma och tryck. Mycket händer i Västerås denna helg: Gamla jaktplan dundrar in från England och Såtenäs, det är skärgårdspartaj i hamnen och M/S Elba angör Öster Mälarstrand.

Annons

på gång. Vi tar det från början:

Skärgårdsdagarna pågår både lördag och söndag. En fest för att markera att Mälaren är varm, farbar och inbjudande.

Längs strandlinjen med färjekajen och Västerås gästhamn i centrum blir det uppvisning i flyboard, av båtar, både nya och gamla, det blir musik, man kan grilla fisk, prova segway, golf och vattenscooter under ledning av en svensk mästare, eller fiska regnbågslax i Tipp-viken. 300 kilo har tappats i.

Elbafärjan drar igång maskinerna för säsongen, redo att ta oss till öarna. Kiosken på Östra Holmen öppnar liksom restaurangen på Elba.

På lördagen invigs dessutom en ny brygga för Elba-färjan: Brygga Öster Mälarstrand. Klockan 10.15 avgår en gratistur från färjekajen till Brygga Öster Mälarstrand där högtidlig invigning sker.

– Vi har längtat länge efter den här bryggan, säger Niclas Eriksson, redare på Rederi Mälarstaden, nöjd över muddringsarbetena och nytt mål för Västeråsprofilen M/S Elba, inte bara för lustturer.

Han tror att nya färjesträckningen blir en viktig länk för pendlare på Viksäng, Hamre och Öster Mälarstrand som ska till tågstationen.

Klockan 12 på lördagen öppnar Västmanlands Länsmuseum på Karlsgatan 2, dörrarna till sina nya, stora lokaler. Det blir invigningstal och musikalisk vandring genom de nya utställningarna. Museet utlovar också möten både med figurer ur tv- och dataspel och forn-tida människor i ett program som passar stora och små.

På söndag är det Västerås Flygdag, en mäktig tillställning som brukar sätta känslor i brand i en gammal flygflottiljstad som Västerås.

– Dragplåstret blir en Hawker Hunter, ett engelskt jaktplan som flygs hit från England. Det ingick i svenska flygvapnet på 1960-talet under namnet J 34, säger Tommy Olsson hos Västerås Flygmuseum, som arrangerar ”Roll Out 2014”

En Douglas A 26 som står i museet ska upp och luftas, flera gamla bombplan visar upp sig och den enda flygande Viggen som finns kommer till Västerås, liksom världens enda flygande J 29 Tunnan som flygs in från Såtenäs. Företaget Biltema visar upp klassiska propellerplan, Spitfire och Mustang, från andra världskriget.

Ett helgnöje som inte ska glömmas är arrangemanget Musik RUM som VLT skrev om i går. Unga musikanter kommer att synas på scener över hela Västerås: i city, på Skärgårdsdagarna, i Viksängs centrum, som firar 50 år, och inte minst i en Grande Finale i konserthuset på söndagen tillsammans med Alexander Rybak.

Mer läsning

Annons