Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturdebatt: Skapa en historisk vandringsled i Badelunda

Författaren Ingrid Lindgren vill att västmanlänningarna blir mer medvetna om sin historia och att en historisk vandringsled skapas längs Badelundaåsen.

På forntiden var Badelundaåsen en frekvent vandrings- och transportled av järn och metaller från Siljan ned till havet, som senare blev Mälaren.

Att åsen har haft betydelse sedan den stack upp ur havet och framåt vittnar labyrinten vid Tibble. Den kan ha anlagts redan på bronsåldern då antagligen fruktbarhetsriter förekom. Tidigt började människor begravs här som hällkistan på Bjurhovda, vittnar om. Talrika gravhögar på åsen och runt Anundshög visar på platsens historiska betydelse.

Efter grustäkter då en del fornlämningar försvann har åsen delvis restaurerats. En grav strax norr om Hässlö gård vid åsens möte med Mälaren har under sista krigen gjorts om till skyttevärn för militärer. Den ligger idag innanför vattenverkets staket. Graven kan ha varit kung Björns hög från cirka 800-talet. Idag tror några att det är kung Björn som förekommer i det engelska nationaleposet Beowulf.

2018 utkom två olika böcker med anknytning till kung Björn. Båda skrivna av professorer i arkeologi i Uppsala. I ena boken tros kung Björn vara begravd i Hågahögen nära Uppsala i den andra är högen på Gotland.

Själv tror jag att gravhögen på sydligast näset av Badelundaåsen har varit kung Björns hög mittemot Björnön.

I Beowulfdikten beskrivs hur kungens män lämnade sina skepp och vandrade längs den fagert stensatta stigen till en gyllene sal. Än idag finns några enstaka resta stenar kvar på åskrönet. Beowulfkvädet avslutas: ”Låt härmännen bygga mig en hedersam hög, på en brant vid havet när bålet brunnit ner. Den högen ska resa sig på Hronesnäs, ett minnesmärke för mina män. Det näset skall sedan nämnas av sjöfolk som Beowulfs berg, då de båtarna styra över dunkla fjärdar från fjärran.” Kanske Hronesnäs ska tydas som Ironnäs efter engelskan iron= järn som fraktades på åsen. Det tycker jag passar bra in på trakten vid Badelundaåsen.

Några historiker anser att kung Björn hade två barnbarn som kom att företräda olika religioner. Anund som var äldst följde den hedniska traditionen med hedniska blot. Han kom att kallas Anund upsale och hyllades att gruvägare och fler som inte ville bli kristna och ge peterspenning till påven. Den yngre Björn ( den yngre) blev kristen och härskare över Birka och Adelsö.

Med min tolkning är det troligt att det är Anund upsale som har begravts i Anundshög och hans farfar kung Björn i högen vid Badelundaåsens möte med Mälaren mittemot Björnön.

Vi västmanlänningar borde kontrollera källorna till den etablerade historien och marknadsföra vårt fornlämningsrika område mer. Det var här som den fina bronsåldersyxan, Apollogrannusvasen och svärdsknappen hittades, som nu bevaras i guldrummet på Historiska Museet i Stockholm.

En historisk vandringsled borde knyta ihop Anundshög, labyrinten och gravhögen norr om Hässlö gård. En fotoutställning av gravfynden kan kanske visas i stallet vid Hässlö.

Ingrid Lindgren

Författare till boken "Árås - förntida, förpantad och förvanskad"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel