Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturskydda vårt centrum – se kyrkans bunker som en varning

Tack för fin sammanfattning under din pseudonym "Värna vår kulturmiljö". Jag är säker på, att du så småningom sätter din identitet under inläggen.

Jag vill bre på med ett par märkligheter:

+ Den första: När jag nyligen korsade Stockholms novembervatten med Djurgårdsfärjan slog det mig hur fantastiskt harmonisk stadssiluetten framstår från sjösidan. Inga skyskrapssår och inte ens Nya Slussen kommer att skära sönder intrycket av Stockholm som en av världens vackraste innerstäder. Skall inte vi kunna expandera Västerås utan att skära sönder vårt centrum? Vi har en smal ådal att värna och några kvadratkilometrar parkrikt centrum att skydda mot förtätning. Det utmanas ständigt av byggkoncept trots att vi har och kommer att få utmärkta möjligheter till expansion utan förstörande skövling. Metallverken, Hälla, Dingtuna och så vidare.

+ Det andra tillägget gäller övertrampet i åbrinken, som förvånar och bekymrar. Hur kan ett kyrkosamfund, som hela tiden minskar i medlemsantal och som har tillgång till ganska stora fastighetsytor, behöva bygga nytt till stora kostnader och därmed bidra till uppenbara sårskador i kulturmiljön. Det talades om, att den så kallade bunkern skulle inrymma övernattningsrum. Hade inte det kunnat inredas i vår stora biskopsgård?

Detta är visserligen överspelat, men kan utgöra en varning för framtida exploateringar som görs utan verkligt motiv. Typ Klippan, för att inte tala om uppkastet med temporärt parkeringshus i åbrinken mitt emot. Det fina med det senare är att det säkert ganska snabbt skulle glida med leran ner i ån.

Hans Stackegård

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare