Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kungligt firande av ABB:s innovationer

ABB ligger i framkant när det gäller innovationer. I samband med 100-årsjubileet av Corporate Research hyllade energiministern Ibrahim Baylan (S) industrikoncernens framgångar, men lyfte också ett varningens finger – för framtiden.

– Ingen vet exakt vilken teknologi och vilka lösningar som kommer att bli störst i framtiden, säger Ibrahim Baylan.

ABB satsar flera miljarder kronor årligen på forskning och utveckling. Inom forskningscentret i Västerås har en lång rad innovationer, främst inom industrirobotar och kraftöverföringsteknik, tagit fart och gett liv åt utvecklingen. Härifrån har tungviktare som HVDC-kabelsystem, mjukstartare och roboten Yumi, den senaste i raden av globala framgångar, tagit avstamp.

– Sverige är i fronten på många sätt, men för att man varit det betyder det inte att man är det framöver. Vi ser en snabb utveckling inom automation och hållbar energi, där jag känner att Kina tar täten. Men jag driver på för att vi i Sverige ska visa framfötterna i framtiden, då blir ABB naturligtvis ett väldigt viktigt företag.

På måndagen firade Corporate Research 100 år. Nästan 200 kunder, politiker och företrädare för högskolor och universitet var på plats på Forskargränd under firandet av Technology Day.

Även kung Carl XVI Gustaf fick ta del av det som ABB genom åren åstadkommit i Västerås, men också nyheten om en ny inkubator där fyra företag, bland dessa lokala Createbolaget Nodd som i fjol bildades av Johan Lundell, ingår. Företagskvartetten är nu mogna att ta nästa steg i utvecklingen.

– Vi har alltid varit intresserade av startup-företag, och vi ser dessa som viktiga för oss att lära oss ny innovation och teknologi på ett mer lättrörligt sätt. Vi har jobbat med dessa på avstånd, men kan vi jobba tätare med företagen kan vi få ut ännu mer utveckling tillsammans, säger Mikael Dahlgren, ABB:s forskningschef i Sverige.

Den nya inkubatorn är ett samarbete mellan flera aktörer, bland dessa Science Park, Create Business och Almi Företagspartner. Från idé till att inkubatorn nu är igång har gått på drygt ett halvår.

– Jag är imponerad över hur snabbt man drivit den här processen. Det här är alltså nästa steg från Create och det är företag som har marknaden och möjligheten, ett sätt att få nya storbolag att växa, säger Billy Bergåker, Almis vd i Mälardalen.

Ibrahim Baylan välkomnar den nya inkubatorn.

– Det skulle rätt hanterat kunna bli en ny ekonomisk strategi för vårt land. Den här typen av hubber, där man testar nya idéer, gör att små företag får möjlighet att växa och gärna i samarbete med stora. Det tror jag är nödvändigt om Sverige ska kunna, inte bara hävda sig utan även att leda den utvecklingen, säger han.