Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kurdo Baksi: Låt Syrien bli tre stater

Staten Syrien har ingen framtid

Den 23 januari börjar ännu en Syrien-konferens – denna gång i Kazakstans huvudstad Astana. Även om initiativtagarna är Turkiet, Iran och Ryssland ska man inte underskatta diktator Bashar al Assads roll i utformningen av konferensen.

Men detta spektakel saknartrovärdighet och legitimitet. Initiativtagarna är samtliga misstänkta för krigsbrott. Det är tyrannerna som nu kallar till möte utan att FN, EU, Arabförbundet eller USA fått ett ord med i laget. Än märkligare är att den grupp som i Syrien medi särklass mest framgång bekämpat terrorgruppen Daesh (IS) inte bjudits in.

Syrienkurdernas starkaste parti PYD med de väpnade grenarna YPG och paraplyalliansen SDF förvägras att delta trots att man efter stora militära segrar över Daesh nu kontrollerar lika mycket territorium som Assadregimen.

Kurdernas, inte minst kurdiska YPJ-kvinnornas heroiska insatser har skildrats många gånger, och borde snart vara välbekanta för svenska folket efter bokutgivningar med YPG-volontären Jesper Söder, "När världen tittade bort”, och journalisten Joakim Medins "Kobane". Men trots att de syriska kurderna är levande exempel på kvinnlig frigörelse, sekularism och samexistens mellan religiösa och etniska grupper motarbetas man systematiskt.

Huvudanledningen är att Turkiets ledare tycks besatta av sin fruktan för ett kurdstyrt område vid sin södra gräns. Ankara gör allt för att slå undan benen för denna framgångsrika kurddominerde rörelse som helt utmanar de etablerade maktstrukturerna i regionen.

Följaktligen har Turkiet hotat med att bojkotta konferensen om Syriens kurder tillåts representera sig själva. Turkiet har länge bekämpat kurder som slåss mot Daesh i Syrien. Turkiet darrar nämligen inför tanken att kurderna i Post-Assad-Syrien ska få en egen politisk status. Om kurderna i Syrien erhåller en federalstat eller autonomi längsTurkiets 911 kilometers gräns blir det svårt för Turkiet att fortsätta att neka minst 25 miljoner kurder deras rättigheter.

Syrien är – som alla vet– på väg att kollapsa. Enligt Staffan di Mastura, FNs sändebud i Syrien, har Inbördeskriget i Syrien har hittils krävt 400 000 dödsoffer och 1.9 miljoner människor har skadats. Över fyra miljoner syrier harlämnat sitt land medan fler än sju miljoner är interna flyktingar.

Minst tre miljoner barn, fler än samtliga svenska barn, är just nu krigsflyktingar. Miljontals syrier riskerar att svälta ihjäl under vintern.

Tragedin i Syrien, som har många likheter med folkmordet i Rwanda, måste få ett slut. Syrien behöver varaktiga lösningar som tillfredsställer alla medborgare men Astana-konferensen lever inte upp till det: Syrier med olika bakgrunder nekas återigen att bestämma över sin framtid.

En konferens utan allarepresenter för de olika grupperna i Syrien har ingen framtid. Det är som att bota cancer med huvudvärkstabletter. Sedan Syrien blev republik 1946 har syrier med alawitisk, sunnitisk, kristen och kurdisk bakgrund aldrig tillåtitsbestämma över framtiden.

Kolonialmakter som Frankrike, Turkiet och Storbritannien ritade – efter egna intressen – dagens geografiskaSyrien med linjal under första världskriget. Inte efter de etniska och religiösa folk som i årtusenden bott i denna region.

I enlighet med principen”Härska genom att söndra” gav man all makt till minoriteten alewiterna (12procent av befolkningen) så att Syrien aldrig skulle få fred. Precis som det vita Sydafrika tillämpade den härskande minoriteten en apartheid-politik gentemot majoritetsbefolkningen i Syrien. Alla viktiga poster inom staten ochekonomiska resurser tillföll alawiterna medan sunni-araber och kurder behandlades som andra klassens medborgare.

När Baath-partiet tog makten1963 blev förtrycket mot såväl sunniaraber som kurder ännu värre. Syriens nästan fyra miljoner kurder nekades alla sina politiska, kulturella ochmedborgerliga rättigheter.

Hundratusentals kurder nekades medborgarskapoch ID-handlingar trots att de bott där i tre generationer det vill säga flyttade till Syrien före landets grundande. Förordningnummer 49 i den syriska grundlagen berövar kurder rätten att ärva eller på annat sätt överlåta sin mark till en annan kurd. Damaskus hari årtionden tvingat kurder lämna sina områden och tvångsflyttat arabiska syrier till de kurdiska områden.

Mot bakgrund av allt detta har staten Syrien ingen framtid . Oavsett bakgrund har varenda familj i Syrien drabbats brutalt av inbördeskriget. Varken skarpa diplomatereller sanningskommissioner kan förebygga hatet eller de olika konflikterna i Syrien. För att kunna tillfredsställa alla grupper och skapa en långvarig fred bör världssamfundet reparera det historiska misstaget genom att låta sekulära sunniter, kurder och alewiter ha var sin stat på syriskt territorium.

Och innan man bildar dessastater bör man också vilja förinta Daesh på allvar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel