Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvällen när Elvis fick ett nytt liv

Det finns så många dimensioner i Glada Hudikteaterns Elvis. En musikal fylld med musik, men framför allt med hjärta.

Själva storyn bygger på Elvis Presleys liv. Hur han kommer till Memphis, som en udda figur. Killen som klär sig som han vill, som har en pappa som suttit i fängelse och som lyssnar på de svartas musik.

Skolans coolaste kille och Elvis stora rival, Johnny Esposito, är kär i skolans populäraste tjej, som blir kär i Elvis. Ja ni fattar. Det blir triangeldrama och framförallt lite Grease över det hela när hjärtan krossas, tjejligan ska trösta och tjejen ta ut sin hämnd.

Budskapet är klockrent: Man ska göra det man är bra på och man duger som man är. Ett bra budskap, men det spelar trots allt mindre roll. För storyn på scenen är inte det viktiga. Det är storyn bakom.

Jag hoppas av hela mitt hjärta att de som sitter i Konserthusets sal denna kväll (den första av tre utsålda) vet hur det gick till när Pär Johansson startade Glada Hudik. Teatern för utvecklingsstörda och normalstörda, som han själv kallar den.

Några av skådespelarna på scenen kan inte läsa, några inte prata. Andra har svårt att röra sig och flera har svårt med det sociala samspelet. Men tack vare Hudikteatern vågar de ta plats. De vågar dansa, synas, sjunga och leverera repliker. Och det är banne mig fantastiskt.

Kvällens höjdpunkter är när de förståndshandikappade står i fokus. När Pasi Pohjanen showar loss som gitarristen Scotty Moore, med steppande fötter och gitarren bakom huvudet.

När Maja Karlsson levererar någon av sina bitska, kluriga repliker och framförallt, när Theresia Widarsson sjunger You are always on my mind. Då får jag gåshud och det är så rättvist att hon är den som river ned applåderna.

Theresia som mer eller mindre gömde sig på en toalett i början av teatertiden eftersom hennes sjukdom, schizofreni, tog över. Theresia vars passion är att sjunga. Och som gör det med så mycket värme, och styrka.

Johanna Bister

Vad: Elvis med Glada Hudikteatern

Var: Västerås konserthus

När: I går kväll