Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvarsittning efter missat fax

Två ansvariga chefer på olika nivåer vid häktet i Västerås slipper disciplinpåföljd sedan en fånge suttit inlåst sex timmar för länge.

Det var i juni i år som övervakningsnämnden begärde en man omhändertagen, han skickades därför till häktet klockan 02.00 på natten. Strax före klockan 14 samma dag skickade övervakningsnämnden ett fax där beslutet om omhändertagande hävdes.

Faxet skickades till kansliet som var obemannat och inte förrän vid 20-tiden uppmärksammades faxet, vilket ledde till att en man satt inlåst sex timmar längre än han borde.

Det fick Kriminalvården att utreda saken. Men utredningen visar att övervakningsnämnden inte följt rutinerna med att följa upp ett fax med ett telefonsamtal, vidare var kansliet obemannat och personal inlånad. Cheferna slipper därför disciplinstraff.