Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sinthu Selvarajah dog av kvävning genom tryck på överkroppen i ett rum på psykkliniken i Västerås hävdar en amerikansk expert. I rummet fanns också fem poliser. Nu tar åklagaren åter upp förundersökningen.

Att förundersökningen kring polisingripandet på psykkliniken vid Västmanlands sjukhus för snart ett år sedan har öppnats igen avslöjar P1-dokumentären ”Död i slutet rum – om fallet Sinthu”, som sänds på i Sveriges radio P1 på söndag.

Journalisterna Daniel Velasco och Bo-Göran Bodin har granskat fallet med de fem polisernas ingripande och pekar i programmet på en rad omständigheter som inte framkommit i förundersökningen. Eller helt enkelt utelämnats av åklagare Lena Lithner.

Bland annat finns vittnesmål från personal som inte kommit med. Personer som alltså blev vittnen till delar av det som hände i det delvis slutna rummet.

Efter fyra månaders utredande valde Lena Lithner, chefsåklagare vid riksenheten för polismål, att lägga ned utredningen.

Hon kom till slutsatsen att Sinthu Selvarajahs död var en olyckshändelse till följd av att hans andningsvägar täppts igen av hans egna kräkningar.

Bo-Göran Bodin kopplar gärna ihop den nystartade förundersökningen med sin och kollegans granskning:

– Ja, tankarna leder gärna dit, säger Bodin.

I programmet kommer Sinthu Selvarajahs släktingar, vänner och arbetskamrater till tals. Alla ger bilden av en levnadsglad människa som var på väg mot en chefsbefattning på ABB och som strax före sin död träffat en flickvän.

Det som gnagde i bakgrunden var hans diagnos, bipolär sjukdom, som han fick i samband med civilingenjörsstudier vid KTH 2007. Där drabbades han av sin första psykos.

I början av december förra året tvingades kamrater skjutsa Sinthu Selvarajah till psykakuten i Västerås igen.

Senare på kvällen ringde personalen och begärde handräckning hos polisen sedan han blivit allt våldsammare.

Fem poliser kom till sjukhuset, tre civilklädda från polisens så kallade insatsstyrka och två uniformerade. Innan poliserna anlände hade personalen lyckats få in Sinthu Selvarajah ensam i ett rum.

Vad som sedan utspelade sig under cirka tio minuter i rummet råder det delade meningar om.

Poliserna, som direkt efter insatsen åkte till polishuset för ett så kallat avlastningssamtal, har samtliga vittnat om att de var tvungna att använda pepparsprej och även våld för att bemästra Sinthu Selvarajah.

Ingen har medgett att de satt på den liggande Sinthu Selvarajah med ett knä i ryggen. Däremot vittnar åtminstone fyra i personalen om att de sett en polisman göra det. Ingen av dessa fyra personer har förhörts av polisens internutredare. Även rättsintyget visar att Sinthu Selvarajah hade blödningar i ryggen efter något som beskrivs som tryckande yttre vård.

Velasco/Bodin har låtit en amerikansk rättsmedicinsk expert, Michael Baden, titta på materialet och han slår fast att Sinthu Selvarajah dog av kvävning genom tryck mot överkroppen, inte av sina kräkningar.

Chefsåklagare Lena Lithner bekräftar att förundersökningen tagits upp igen men att sekretess råder.