Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna låg bältad i över 20 timmar

Den 41-åriga kvinnan låg bältad i över 20 timmar. Nu kritiseras Psykiatricentrum i Västerås av Inspektionen för vård och omsorg.

Annons

Kvinnan skulle vårdas för sitt självskadebeteende och lades i januari i år in vid Psykiatricentrum i Västerås.

Efter att hon dunkat huvudet i väggen flera gånger spändes hon fast i ett bälte. Chefsöverläkaren bedömde efter fyra timmar att kvinnan skulle fortsätta vara fastspänd under natten.

Men när hon under natten ville prata med en läkare för att ompröva beslutet, nekade en sjuksköterska henne det.

I sin kritik anser Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att en läkare borde ha kontaktats för att se om det fanns skäl till att kvinnan skulle fortsätta vara fastspänd.

”Tvångsåtgärder får användas endast om de står i rimlig proportion till syftet med åtgärderna samt utövas så skonsamt som möjligt och med största möjliga hänsyn till patienten”, skriver IVO.

IVO förutsätter att det nu vidtas åtgärder så att saken inte upprepas.

Solveig Landquist, chef för vuxenpsykiatrin i Västmanland, säger så här om kritiken:

– Vi har riktlinjer som ska följas. I det här fallet berodde felet på den mänskliga faktorn och det har vi påtalat i vår egen utredning.