Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna såldes till Västerås

Kvinnan trodde att hon skulle få skjuts till Tyskland. I stället såldes hon och våldtogs i Västerås. Nu åtalas tre män för människohandel.

En 43-årig västeråsare och ytterligare två män åtalades på tisdagen för människohandel. Enligt åtalet har de i januari köpt en östeuropeisk kvinna i 30-årsåldern för att exploatera henne för sexuella eller brottsliga ändamål.

Kvinnan blev i sitt hemland av två män lurad att tro att hon skulle få skjuts till Tyskland. I stället förde de henne till Västerås och sålde henne vidare till tre män.

Männen som köpte kvinnan spärrade in henne, dels i en lägenhet på Hammarby, dels i en lägenhet i Skultuna. Den 43-årige västeråsaren visade flera gånger en pistol och hotade att skjuta henne. Att kvinnan mot sin vilja förts till Sverige när hon varken hade pengar eller kunde tala svenska eller engelska gjorde henne extra hjälplös, enligt kammaråklagare Anna Lena Nilemar vid Internationella åklagarkammaren.

Männen ska också ha försökt att skaffa kvinnan ett svenskt personnummer med hjälp av ansökningar och falska arbetsgivarintyg som skickats till Migrationsverket och Skatteverket. Syftet ska ha varit att utnyttja personnumret för brottslighet.

Den 43-årige västeråsaren åtalas även för att två gånger ha våldtagit kvinnan.

Även en 49-årig kvinna, vars lägenhet kvinnan hållits inspärrad i, åtalades på tisdagen. Enligt åklagaren har hon vaktat, kontrollerat och hindrat den östeuropeiska kvinnan från att kunna fly.

I människohandelshärvan finns ytterligare en kvinna som enligt Anna Lena Nilemar utnyttjats och därför väntas på onsdagen ännu ett åtal mot en eller flera av de åtalade.