Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnoförbund (KD): Det behövs barnmorskor i skolans sexualundervisning

Annons

Kristdemokratiska kvinnoförbundet anser att det skall finnas barnmorskor ute i skolorna som tillsammans med skolsköterskan och intresserade lärare aktivt arbetar med sex och samlevnadsfrågor från mellanstadiet till och med gymnasiet. Det här kan förhoppningsvis leda till ökad självkänsla och en sund syn på den egna sexualiteten både hos tjejer och killar under den känsliga tonårsperioden.

Alltför många ungdomar blir gravida (ja, pojkarna blir också mentalt gravida) och gör aborter, får klamydiainfektioner, kondylom med mera. Med kontinuerlig information av kunniga personer är vi övertygade om att allt detta kan minska.

Vi vet att hiv-informationen när den kom på 1980-talet ökade kondomanvändandet. Låt oss ta lärdom av detta och ge våra ungdomar regelbundet återkommande information så har vi en chans att motivera användandet av kondomer, få ner antalet aborter och minska antalet personer som drabbas av könssjukdomar.

I dag är skildringar av sexualitet mer tillgängliga än någonsin tidigare och skolans sex- och samlevnadsundervisning är därför central för ungdomars möjligheter att reflektera kritiskt och lära känna sin egen styrka och sätta sina egna gränser. Bjästafallet har visat att sexuella trakasserier, mobbning och kränkande sexuell behandling kan förekomma även i de lugnaste vatten.

Lärare som är utbildade i dessa frågor är bättre rustade än andra när det gäller att agera när övergrepp och trakasserier sker. Som det ser ut nu är endast en bråkdel av lärarkåren utbildade i sex och samlevnad och detta måste betraktas som ett problem. Lärarutbildningen har inte prioriterat ämnet tillräckligt högt.

Kristdemokratiska kvinnoförbundet har därför krävt att sex och samlevnad ska vara en obligatorisk del av lärarutbildningarna.

Resultatet är att regeringen, på krist-demokratiskt initiativ, nyligen föreslog att sex och samlevnad bör kunna ingå i den utbildningsvetenskapliga kärnan, det vill säga i de generella kunskaper som alla lärarkandidater får.

I dag är den internationella yrkesdagen för barnmorskor och det är därmed en dag som lämpar sig väl för att lyfta vikten av barnmorskors kompetens samt möjlig-heten att använda denna yrkeskår även inom skolans värld. I ett gemensamt samarbete med en välutbildad lärarkår kan vi förhoppningsvis i framtiden se färre övergrepp, sexuella trakasserier, aborter och mindre könsjukdomar hos våra unga tjejer och killar.

För övrigt anser vi att barnmorskan är så viktig under graviditeten att varje kvinna själv borde få välja barnmorska fritt!

Maria Fälth

förbundsordförande, Kristdemokratiska kvinnoförbundet

Anna-Lena Henriksson

barnmorska i Västerås, distriktsordförande, Kristdemokratiska kvinnoförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel