Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnojourerna får mer pengar

Landets kvinnojurer får dela på 100 miljoner kronor per år – det står klart efter regeringens nya budget.– Underbart, säger Elin Hedén vid Kvinnohuset i Västerås.

Kvinnohuset i Västerås har länge brottats med dålig ekonomi och välkomnar regeringens nya satsning som börjar gälla från 1 januari 2015.

– Vi är jätteglada över dagens besked. Det är fint att man i budgeten väljer att prioritera oss och vårt arbete mot misshandlande kvinnor, säger Elin Hedén, pressansvarig vid Kvinnohuset i Västerås.

Hittills har kvinnojouren behövt söka projektpengar från kommunen varje år. 

– Vi vet att kommunen prioriterar oss men det har varit svårt att planera vårt arbete när vi bara har kunnat planera ett år i taget, säger Elin Hedén.

Jourens skyddade boende har plats för tre kvinnor med barn – men fler står på kö. Kvinnorna blir även kvar allt längre på boendet. Orsaken är bostadsbristen i Västerås.

Den nya satsningen innebär mer än dubbelt så mycket pengar till landets kvinnojourer jämfört med vad den tidigare regeringen har satsat.

Det är dock oklart hur pengarna ska fördelas mellan jourerna.

– Men jag förutsätter att vi kommer få en del, säger Elin Hedén.