Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnor högvilt på festivalen

Sommaren är högsäsong inte bara för inbrottstjuvar utan även för ficktjuvar, speciellt i trängseln under Västerås cityfestival. VLT tipsar hur du kan skydda dig från tjuvarna under festen.

– Vi i Sverige är relativt skonade från de organiserade ligorna, men vad jag vet så ökar ficktjuveriet även i Sverige, säger Michael Halvarsson, komiker och ficktjuvsexpert.

Han har bland annat undervisat polisen i hur man känner igen en ficktjuvs beteende samt hur man som privatperson undviker att bli bestulen.

Trängslet i Västerås i sommar är perfekt plats för ficktjuvar menar han.

– Ficktjuveriligor kommer upp till Sverige från övriga Europa när det är turistsäsong, de dras till turistplatser där det är trång och mycket folk i rörelse, säger Michael Halvarsson.

Förutom trängsel bland marknadsstånd och karuseller i sommarhettan dras ficktjuvar även till tunnelbanor, flygplatser och badstränder. Det vanligaste sättet ficktjuvar arbetar är i grupper om tre.

Den första tjuven distraherar offret genom att antingen fråga om vägen eller ”råka” stöta ihop med denne. Tjuv nummer två tar då värdesakerna och ger det direkt till tjuv tre som flyr med stöldgodset.

– På så vis blir tjuven som tog som gjorde stöten snabbt av med bytet, säger Michael Halvarsson.

De vanligaste offren är äldre och medelålders kvinnor, de har nämligen oftast handväska, vilket är lättast för tjuven att komma åt.