Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnor i Svenska kyrkan: Sätt hälsa och arbetsglädje i fokus

Till SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, arbetsgivare för tusentals kvinnor i Sverige som arbetar inom vård och omsorg.

På Vårsta diakonigård arbetar man med rehabilitering av långtidsarbetslösa, långtidssjukskrivna och ungdomar som inte fått jobb. Majoriteten av dessa människor är kvinnor.

Efter att ha tagit del av erfarenheterna från arbetet med grön rehabilitering vill vi, Kvinnor i Svenska kyrkan, framföra följande:

Arbetsgivaren har ansvar för både arbetsmiljö och rehabilitering. Varför sliter man först ned kvinnorna som jobbar inom vård, omsorg och hemtjänst för att sedan lägga ned en massa tid och pengar på att lappa ihop deras kroppar och själar?

Av besparingsskäl slimmar man organisationen, men det blir bara en kortsiktig vinst. Det är en snålhet som bedrar visheten. Den enskilde får betala ett orimligt pris för en omänsklig struktur.

Delade arbetsturer, när man börjar arbeta tidig morgon och slutar sent med några timmars ledighet mitt på dagen, är exempel på hur man missbrukar de anställdas tid och kraft. Det är nonchalant att låsa en hel arbetsdag, men bara betala för en del av den.

Våra föreningar som arbetar i solidaritet med utsatta och utnyttjade kvinnor uppmanar SKL att sätta arbetstagarnas hälsa och arbetsglädje i fokus. Resurserna för rehabilitering skulle kunna användas mer långsiktigt.

Låt inte snålheten bedra visheten!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel