Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnor skräms från att vistas ute ensamma

Visst mår vi för det mesta bra i Västmanland. Men fler kvinnor än någon annanstans i landet avstår från att gå ut ensamma av rädsla för att bli överfallen, ofredad eller rånad.

Fyra av tio kvinnor i länet är rädda för att bli överfallna eller rånade.

– Jag är rädd för att bli överfallen och går inte ut ensam ens vid åttatiden på kvällen, i alla fall inte så här års. Det är otäckt i mörkret, men känns lite lättare på sommaren, säger Malin Ringels, 28 år.

För några år sedan blev hon förföljd av en man på cykel när hon var ute och joggade.

– Efter det skulle jag aldrig springa ensam, i till exempel Rocklundaskogen.

Hennes kompis Sara Lindström, 27 år, håller med:

– Man känner sig så himla utsatt som ensam tjej. Jag känner mig osäker och obekväm när jag är är ensam utomhus på kvällarna. Cykelbanor med dålig belysning är jätteläskiga.

De två är inte ensamma om sina känslor. Fyra av tio kvinnor eller 41 procent i Västmanland uppger att de ibland eller ofta avstår från att gå ut ensamma av rädsla för att bli rånade, överfallna eller på annat sätt ofredade. Specifikt för Västerås är det kring 30 procent.

Det visar rapporten Öppna jämförelser som presenterades i går av Sveriges Kommuner och Landsting tillsammans med Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten.

Vanligast är oron bland unga kvinnor upp till 29 år och äldre från 65 år och uppåt. Endast Örebro har lika stor andel kvinnor som är rädda för att gå ut. Men den verkliga siffran för Västmanland kan vara ännu högre på grund av felmarginal i statistiken.

Även de västmanländska männen är mer rädda än andra. Drygt en av tio undviker att gå ut av rädsla för att bli överfallen.

– Vad rädslan beror på är svårt för oss att säga men ur hälsosynpunkt är det inte bra med tanke på att möjligheten till fysisk aktivitet minskar om man inte törs gå ut. Sitter man hemma är det också svårare att ha ett fungerande socialt liv, säger Sevek Engström, chef för Kompetenscentrum för hälsa inom Landstinget Västmanland.

Ungdomars situation är ett annat område som oroar folkhälsoexperterna. Drygt tio procent av dem som är 25 år och yngre vare sig studerar eller arbetar. Västmanland har en lägre andel än i riket som har behörighet till gymnasieskolan eller som slutför gymnasiet inom fyra år.

Nu är långt ifrån allt i rapporten negativt. Flera siffror pekar åt rätt håll.

Västmanlänningar lever längre och mår bättre än vad som framgått i tidigare undersökningar.

Antalet som insjuknar i hjärtinfarkt minskar också i länet.

– Faktorer som påverkar är att rökningen går ned, kosten blir bättre, att den fysiska aktiviteten ökar och att man sätter in medicinering tidigare, säger Sevek Engström.

Länet jämfört med riket

Öppna jämförelser är den andra nationella jämförelsen av folkhälsan som har gjorts. Den första kom 2009. Rapporten bygger på 41 mått kring övervikt, psykiskt välbefinnande, alkoholvanor, hur man själv upplever sin hälsa, med mera.

Positivt för länet är bland annat att medellivslängden ökar och att hälsan blir bättre. Negativt är bristen på trygghet och att få ungdomar slutför sin gymnasieutbildning.