Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnor ställer upp för sjuka anhöriga – tre gånger så ofta som män

Att stanna hemma för att ta hand om anhöriga som är svårt sjuka har blivit vanligare de senaste tio åren – troligen som följd av bristen på äldreboendeplatser. Det är framför allt kvinnor som tar ansvaret.

Närståendepenning betalas ut av Försäkringskassan till den som avstår från arbete för att vårda en närstående som är svårt sjuk.

Enligt färska siffror tog kvinnor ut majoriteten av den närståendepenning som betalades ut i Västmanland år 2016. Fördelningen mellan män och kvinnor har sett snarlik ut de senaste tio åren. År 2016 betalades ungefär tre fjärdedelar, 74 procent, av närståendepenningen ut till kvinnor, medan knappt 26 procent togs ut av män. Av de anhöriga som vårdades var ungefär hälften kvinnor och hälften män.

Samtidigt har antalet personer som vårdar sjuka anhöriga ökat. År 2016 var det totalt 332 personer i länet som gjorde det (som fick närståendepenning), vilket är 25 procent fler jämfört med år 2006. Sett till antalet dagar som närståendepenning betalades ut var ökningen ännu högre – 41 procent mer än tio år tidigare. Dock uppnås inte samma rekordnivåer som år 2014 och 2015 – då antalet dagar som betalades ut var dubbelt så högt som år 2006. Att det skett en förändring över tid kan bero på att befolkningen har blivit äldre och att bristen på äldreboendeplatser har blivit större.

I Västmanland betalades närståendepenning ut till män i 26 procent av fallen, sett till antalet dagar. Störst andel män som vårdade anhöriga uppmättes i Södermanland, 35 procent, och lägst i Västerbotten, 17 procent.

Statistiken är hämtad från Försäkringskassan och har sammanställts av nyhetsbyrån Siren.

LÄS OCKSÅ. Debatt: Svårt att få vård när landsting och kommun smiter från ansvaret för psykiskt sjuka

FÖR PLUS-KUNDER: Äldre kan tvingas flytta till område där de inte vill bo – får bara tacka nej en gång