Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnorna i Västmanland tillhör de mest stressade i landet

Julen närmar sig och för många är det en stressig tid. Men det är stora skillnader i stressnivåer runtom i landet – och mellan män och kvinnor. Västmanländska kvinnor tillhör de mest stressade i landet.

17 procent av kvinnorna i Västmanland känner sig stressade, vilket betyder en fjärdeplats på "stresstoppen" i Sverige. Det finns dock ett ljus i tunneln: läget har förbättrats de senaste åren – förra gången enkäten presenterades var de västmanländska kvinnorna de mest stressade i landet. Då angav 19 procent att de kände sig stressade.

Plus - läs också: Hjärnforskaren Agneta Sandström: "Det är inte rimligt att unga kvinnor som i grunden är friska ska bli så här sjuka"

Detta visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt. Siffrorna kommer från den nationella hälsoenkät som Folkhälsomyndigheten regelbundet sammanställer.

– Kvinnor arbetar på det hela taget mer, och kombinerar hemarbete och yrkesarbete. De har också ofta koordinatorrollen i familjen, vilket innebär att man tar mer ansvar, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Karolinska institutet, till Nyhetsbyrån Siren.

Årets siffror är sammanställda för perioden 2013–2016, den förra sammanställningen, där Västmanlands kvinnor låg i topp, gällde perioden 2009–2012.

Mest stressade är människorna föga oväntat i storstadsområdena: Stockholm, Skåne och Västra Götaland toppar listan. I Stockholm uppger 20 procent av kvinnorna att de känner sig stressade och 13 procent av männen – högst siffror i landet för bägge könen.

Snittet i Sverige för stress är att 17 procent av kvinnorna upplever stress och 10 procent av männen (sammanvägt blir detta 14 procent av svenskarna som känner sig stressade).

I Skåne (med Malmö) uppger 19 procent av kvinnorna att de är stressade och 10 procent av männen. I Västra Götaland (med Göteborg) är siffrorna 18 procent av kvinnorna och 11 procent av männen.

Västmanland (med Västerås) kommer på fjärde plats i landet tillsammans med Östergötland (med Linköping ocvh Norrköping) och Örebro län, där 17 procent av kvinnorna känner stress. Männen i respektive län: 11 i Västmanland och 9 procent i Östergötland och Örebro.

Uppsala faller något ur storstadsramen med "endast" 15 procent stressade kvinnor och 9 procent bland männen.

Minst stress upplever kvinnorna i Gävleborg (12 procent) och männen i Dalarna och Norrbotten (7 procent).

– Det är alltid en långsammare takt ute i landet. I storstäderna finns det krav på människor att vara igång mycket mer, men det är ju också därför många tycker om att vara i storstäderna. Det händer saker och rör på sig, men det ställer också krav, säger professor Torbjörn Åkerstedt.