Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkan hjälper till med skuldsanering

Gladys Omari hör till de tusentals svenskar som varje år får skuldsanering beviljad. 

Vad som skiljer Gladys från de flesta andra är att hon började med att gå till kyrkan. Svenska kyrkans diakoner samarbetar numera med Västerås stads budgetrådgivare.

– 70 procent av alla som kommer till oss för att de är i svårigheter har ekonomiska problem, säger Giselle Hedman, diakon vid Bäckbykyrkan.

Ekonomisk stress kan vara oerhört påfrestande. Det vet budgetrådgivaren Anders Karlsson, som har 13 års erfarenhet av att hjälpa folk med pengabekymmer.

– Om man inte har sin ekonomi i balans mår man inte bra, man sover inte gott om natten.

För Gladys Omari började bekymren när hon och hennes make skildes för 14 år sedan. Hon blev ensam- stående med tre barn. Redan för åtta år sedan sökte hon skuldsanering, men då kunde hon fortfarande betala en del och ansågs inte vara tillräckligt illa ute.

– Men sedan blev jag sjuk och det blev värre, säger Gladys. En av mina vänner rådde mig att gå till Giselle på Bäckbykyrkan. Hon såg till att jag fick tid hos Anders.

– När jag fick brevet om att jag fått skuldsanering grät jag, säger Gladys. Jag måste ringa och kontrollera att det var sant.

Diakonen Giselle Hedman har upplevt hur hennes arbete inom Svenska kyrkan mer och mer kommit att handla om att stötta människor vars huvudsakliga problem egentligen är ekonomiska.

– Folk kommer till oss för att få hjälp, med pengar, med mat. Men vi har inte de resurserna, säger hon. Vi har en del kyrkliga fonder, men de räcker inte långt.

Därför börjar efter årsskiftet ett mer formaliserat samarbete mellan pastoratets tolv diakoner och Västerås stads budgetrådgivare. ”Hela vägen” kallas projektet, som ska hjälpa ekonomiskt utsatta just hela vägen till en bättre tillvaro. Meningen är att fler myndigheter och institutioner ska bli inkopplade, landstinget ska till exempel utbilda volontärer som kan fungera som kontaktpersoner.

– Man skulle vilja veta vad det kostar samhället att folk tyngs så enormt av ekonomiska bekymmer, säger Anders Karlsson. Det är ju så skuldbelagt att ha dålig ekonomi.

– Vi hade en kille som tog ett år på sig att komma in till oss. Han var alldeles kallsvettig. Men sen, när det löst sig, blev han en helt annan människa.

– Det finns otroliga krafter i människor när de märker att situationen går att förändra.

Anders Karlsson och Giselle Hedman är överens om att konsten att handskas med pengar borde läras ut tidigt, i skolan.

– Vi ser ibland tredje generationens skuldsatta. Föräldrarnas skulder spiller över på barnen. Det är tragiskt, säger Giselle.

Västerås stads budgetrådgivare

Startat som försöksprojekt 1990. Numera 3,5 tjänster.

Omkring 500 nya personer kommer varje år till rådgivningen. Rådgivningen är gratis och sekretesskyddad.

Ofta handlar det om skuldsanering. En person som uppenbart har skulder som inte kan betalas tillbaka kan beviljas skuldsanering. Det innebär att vederbörande får leva på existensminimum i fem år, men därefter är skulderna avskrivna.

I hela landet ansökte 9 000 personer om skuldsanering 2012. Flest, i relation till befolkningen, kom från Västerås.

70 procent av de sökande beviljas och 97–98 procent av de som beviljas fullföljer också.

5 procent av länets befolkning – 12 700 personer – har skulder hos kronofogden.