Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkan i uppror

Människor pratar om att ta sina liv. Och en del försöker.

Så slår utförsäkringen av sjuka. Det berättar Ann-Sofie Berglund, diakon i Västerås. Hon är en av dem som skri-vit under kyrkans lands-omfattande namninsamling för att stoppa utförsäkringen av sjuka.

I Västerås stift har hittills ett 150-tal diakoner, diakoniassistenter och präster skrivit på, och biskop Thomas Söderberg har uttalat sitt stöd för namninsamlingen.

Den kyrkliga resningen mot de nya sjukförsäkringsreglerna startades av Marie Larsson, diakon i Visby dom-kyrkoförsamling. I en appell i Svenska kyrkans tidning nummer 1/2011, skriver hon:

– Jag förstår inte kyrkans tystnad runt detta ämne. Det här kommer förmodligen att bli det största problemet vi kommer att möta inom kyrkan och inom diakonin i Sverige, kanske sedan början av 1900-talet.

Hon pekar på att fram till 2012 kommer 75 000 personer att utförsäkras och att psykiatrin redan möter patienter som skrivit avskedsbrev och tagit sina liv då de utförsäkrats, hamnat utanför skyddsnäten och inte har råd med mat, husrum, mediciner och läkarvård.

Ann-Sofie Berglund, diakon i Mikaelikyrkan i Västerås är en av ett 150-tal i Västerås stift som undertecknat.

– Det är många flera än tidigare som kommer till oss för att de inte har mat för dagen. Det är bedrövligt!

Hon bekräftar uppgiften att många överväger att ta sina liv, även unga människor.

Hur vanligt är det?

– Jag hör det i alla fall en gång i månaden.