Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrklig opposition vill ändra på valsystemet

Tre oppositionspartier i Västerås kyrkliga samfällighet vill ändra på Svensk kyrkans valsystem.

Orsaken är att partiet POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) fick egen majoritet i kyrkofullmäktige efter senaste valet, trots att partiet bara fick 38,9 procent av rösterna. Övriga partier fick en majoritet av rösterna, men en minoritet av mandaten.

”När ett väljarstöd på över 61 procent inte räcker till majoritet i en samfällighets kyrkofullmäktige är det rimligt att kyrkostyrelsen ser över det nuvarande regelverket inför 2013 års kyrkoval”, skriver Kerstin Björk (S), Tomas Jansson (FISK/Folkpartister i Svenska kyrkan) och Lennart Kjellin (C) i en motion till kyrkomötet, Svenska kyrkans egen riksdag.

De anser att mandaten i kyrkofullmäktige ska fördelas proportionellt enligt den så kallade uddatalsmetoden, det vill säga det system som används valen till riksdag, landsting och kommunfullmäktige.