Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkobråk inför skolslut

Kyrkorådet i Ramnäs kommer inte att upplåta församlingens kyrkor till skolornas skolavslutning om inte präster och musiker får vara med.

– Det är ju som om någon kommer till dig och säger att de vill ha en skolavslutning i ditt vardagsrum, men du får inte vara med, säger kyrkoherde Johan Hedlund i Ramnäs.

Anledningen till att frågan har kommit upp på bordet är att chefen för skola och omsorg i Surahammars kommun, Kurt Haraldsson, skrivit ett brev till både Sura och Ramnäs församlingar med en förfrågan om de kan få använda kyrkorna till skolavslutning utan att det praktiseras aktiv religionsutövning där.

– Det är skollagen som gör att det blir så här. En avslutning är en obligatorisk del för eleverna och då får ingen religionsutövning ske, säger Kurt Haraldsson.

Redan förra skolavslutningen var diskussionen het i den här frågan i Virsbo och Ramnäs.

Från Ramnäs församling får kommunen kalla handen till att låna kyrkorna i Virsbo och Ramnäs utan att präst och kyrkomusiker finns med.

–Vill kommunen följa skollagen när det gäller det här så får de leta andra lokaler för skolavslutningen, säger Johan Hedlund.

Han tycker det är mycket tråkigt att skolan inte först haft en diskussion med kyrkan hur man ska kunna lösa problemen med att ha präster och kyrkomusiker med vid en skolavslutning.

– Jag har massor med idéer om hur vi ska kunna lösa det här, säger Johan Hedlund, som dock inte vill berätta vilka lösningar han har.

– Självklart är vi beredda att ta en sådan diskussion eftersom man så gärna vill vara i kyrkan i Ramnäs och Virsbo. Om vi sedan hinner till årets avslutning vet jag inte, säger Kurt Haraldsson.

Hittas ingen lösning kan det till och med ordnas en alternativ skolavslutning iVirsbo och Ramnäs.

– Vill elever och föräldrar i alla fall ha en avslutning ikyrkan så visst ställer vi upp på det. Det är ju vår roll isamhället att svara upp till församlingsbornas önskemål. Men då blir det inte skolans avslutning, utan barnens, säger Johan Hedlund.

För skolans del blir det att hitta ett alternativ i både Virsbo och Ramnäs.

– Alternativet är ju att ha avslutning ute och hoppas att vädret är fint, säger Kurt Haraldsson.

I Sura församling är man inte heller glad över att samarbetet kring skolavslutningen upphör.

– Vi vet ju att både föräldrar och barn har uppskattat av vi varit med på avslutningarna, säger kyrkoherde Eva Rimm.

Men där ställer sig inte kyrkorådet avvisande till att kommunens skolor får hyra kyrkan för att ha avslutning.

– Vi har ju enligt kyrkans regler rätt att upplåta kyrkans lokaler till andra evenemang så länge det inte kränker kyrkorummet. Jag kan knappast tänka mig att en massa barn på en skolavslutning ska falla under det undantaget, säger Eva Rimm.

Om knappt tre veckor är det skolavslutning – frågan är bara var.