Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkogården ska bli friskare

Är man halvdöd har man inte på kyrko-gården att göra. Åtminstone inte om man är ett träd som riskerar att falla ned vilken dag som helst.

I veckan började Trädvårdarna, på uppdrag av Hallstahammars kyrkliga samfällighet, att ta ned dåliga träd på kyrkogårdarna i Kolbäck, Svedvi, Säby och Berg. Ett 40-tal träd ska sågas ned, mestadels björkar och askar.

–Det är lite synd att behöva ta ned träd, men det är en säkerhetsfråga. Många av träden som vi sågar ned har svampangrepp och en del är helt uppruttna inuti, berättar Aaron Urquhart chefsarborist på Trädvårdarna.

En arborist är en expert på träd, inte minst på hur man vårdar dem. Aaron Urquhart understryker noga att nedsågning av ett träd är en sista åtgärd, när det inte går att rädda det längre.

Det är både gamla och unga träd som tas ned. Deras dåliga kondition beror på flera saker, enligt Urquhart.

– Felaktig beskärning som gör att trädet har svårt att självläka och därmed blir mot-tagligt för svampangrepp.

När VLT träffar Träd-vårdarna är de på Svedvi kyrkogård. Flera av träden här vittnar om mäktiga krafter från ovan. Barken är full av sprickor och hål.

– Det verkar som en kraftig storm eller åskoväder dragit fram över kyrkogården. Sprickorna har gjort att flera olika svampsorter kunnat växa. Det har jag aldrig sett tidigare, säger Urquhart.

Arbetet med att ta ned och beskära träd beräknas pågå i fyra veckor. Det gäller att gå varsamt fram.