Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

L: Ja, det är kris i Västerås äldreomsorg

Svar till P-O Lundh och signaturen Rose-Marie, VLT den 24 november. Det, är i första hand, media och då främst VLT, och inte äldrenämndens förvaltning, som lyft fram de missförhållanden som har funnits och som ännu finns inom äldreomsorgen i Västerås. Den avgående majoriteten, S, MP, C och KD, vill inte kännas vid dessa missförhållanden. För den nytillträdda majoriteten, S, L, C och MP, är det naturligt att tala om en kris inom äldreomsorgen i Västerås. Det är för oss en utmaning att ändra på detta.

Vi vill lyfta på alla stenar och verkligen se sanningen i vitögat, det är ett av skälen till att vi vill förstärka den interna uppföljningen men också tillsätta en extern granskning, en äldrekommission med uppgift att ge äldrenämnden underlag för att genomföra satsningar på att förbättra äldreomsorgen i Västerås. Äldrenämnden tar sig ödmjukt an uppdraget att få en äldreomsorg vi alla kan känna stolthet över.

Ett av de problem vi redan upptäckt är den utbredda tystnadskultur som finns inom äldreomsorgen. Många medarbetare och anhöriga drar sig för att av rädsla för repressalier från verksamheten slå larm om missförhållanden. Genom att inrätta en funktion som oberoende äldreombudsman vill äldrenämndens majoritet se till att alla medarbetare och anhöriga har någon som de törs vända sig till utan rädsla för repressalier.

Kommunens majoritetsstyre, Utveckling Västerås, har lovat att i kommande budgetar verkligen satsa på äldreomsorgen. Vår ambition är hög; Västerås ska bli ett föredöme inom äldreomsorgen.

Jag lider verkligen med den kvinna som finns bakom signaturen Rose-Marie. Jag vill därför inbjuda dig till ett möte där vi kan undersöka hur vi kan göra din och din mammas situation lite bättre. Jag ber dig att ringa kommunens växel, 021-39 00 00 och där ge besked om hur jag kan kontakta dig.

Bengt-Åke Nilsson (L)

Nytillträdd ordförande för äldrenämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare