Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

L: Majoriteten tar inte skolproblemen på allvar

Majoriteten tar inte skolproblemen på allvar

I debattartikeln i VLT den 28 oktober visar majoriteten i grundskolenämnden (S-MP-C-KD) att de återigen inte tar skolans utmaningar på allvar.

I två tidigare debattartiklar i VLT har lärare beskrivit hur deras arbetssituation ser ut och att de inte ser någon bättring, snarare ännu mer neddragningar och försämringar. Lärarna har också lyft problemet med de snabbt fallande kunskapsresultaten i Västerås och att Västerås fallit i mätningar av skolresultaten i Sveriges kommuner.

Från 2010 till 2016 har Västerås haft följande årliga placeringar när Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) rankar kommunernas skolresultat: 108-117-160-154-165-175-215. Utvecklingen går alltså solklart åt fel håll! Under hela denna period har socialdemokraterna styrt i Västerås. (Före 2010 var Liberalerna med och styrde kommunen.)

Den nuvarande politiska majoriteten (S-MP-C-KD) svarar nu lärarna med att säga att lärarnas synpunkter minsann inte gäller alla skolor och hänvisar till ett forskningsprojekt där de anställda ska få större inflytande över sin arbetsplats. Undvikande svar av den här typen räcker inte.

Liberalerna ville inför 2018 utöka budgeten för grundskolan med 40 miljoner kronor, utöver den "satsning" majoriteten anser är tillräcklig. Ersättningen till våra skolor måste ökas kraftigt så att rektorer och lärare kan vända trenden och fler elever få gå ut grundskolan med betyg i alla ämnen. L vill satsa på fler behöriga lärare, införa tvålärarsystem i yngre åldrar och se till att fler begåvade unga människor lockas att utbilda sig till lärare.

Var tredje elev i Västerås går numera ut grundskolan utan godkända betyg i alla ämnen. Detta är avsevärt sämre än riket som helhet.

Niornas samlade meritvärde (exkluderat nyanlända) fortsätter att sjunka i Västerås. Lärare söker sig till kranskommunerna för att höja sin lön med flera tusenlappar i månaden. I S-MP-C-KD-styrda Västerås är skolpengen 15 procent lägre än genomsnittet i landets kommuner.

Enligt SKL har Västerås alltså fallit från 108:e plats år 2010 till 215:e plats år 2016. SKL har ännu inte redovisat sin mätning för 2017, men Lärarförbundet har gjort en egen mätning. Där har Västerås grundskola fallit från plats 235 år 2016 till plats 259 i år, 2017! Detta innebär alltså absolut bottenkänning, då Sverige bara har 290 kommuner.

När nu även lärare väljer att öppet kritisera majoritetens behandling av grundskolan vore det passande om majoriteten börjar lyssna och prioriterar om i sin budget inför årsavstämningen i december.

Västerås hade som mål att vara Sveriges bästa skolkommun 2015. Snart riskerar vi att vara Sveriges sämsta om inte S-styret klarar av att prioritera och tillföra mer resurser till våra skolor.

Jenny Boström (L)

andre vice ordförande grundskolenämnden

Jesper Brandberg (L)

oppositionsråd

Läs mer:

Debatt: Lärarnas riksförbund: Pengar har betydelse för skolan

Debatt: Skolpersonal: Skrämmande hur skolan fungerar i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel