Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare åtalas för flera brott – tog sig in på sjukhuset och sökte uppgifter om patienter

Läkaren hade sagt upp sig från Västmanlands sjukhus Västerås. Trots att hans passerkort dragits in tog han sig in i sjukhusets lokaler och genomförde dataslagningar på olika patienter som han inte längre behandlade.

Nu har han åtalas för olaga intrång och flera fall av dataintrång.

Som vi tidigare berättat polisanmäldes läkaren av en verksamhetschef på Västmanlands sjukhus Västerås sedan han enligt verksamhetschefens uppfattning bland annat skickat mejl till tidigare chefer och medarbetare som uppfattats som hotfulla.

Dessutom tog han sig in på en avdelning för att söka i patientjournaler, trots att han inte längre arbetade på sjukhuset och varken hade behörighet att vistas i lokalerna eller söka i journalsystemet.

Verksamhetschefen har även anmält saken till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, men såvitt känt har inte IVO uttalat sig i frågan ännu.

Det har däremot åklagaren gjort som nu valt att åtala för olaga intrång och dataintrång. Den utpekade läkaren förnekar brott.

Det är ännu inte känt när rättegången kan äga rum vid Västmanlands tingsrätt.