Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare får erinran

En läkare på familjeläkarmottagningen får en erinran av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Annons

Det var i mars förra året som den 55-åriga kvinnan från Hallstahammar uppsökte landstingets familjeläkarmottagning. Hon hade kräkts och besvärades av värk i buken.

Läkaren fann en lätt ömhet i den övre delen av magen och ställde diagnosen att kvinnan hade en vanlig magsjuka. Han ordinerade ett receptfritt syrahämmande läkemedel.

Tre dagar senare hade kvinnan fått ännu svårare smärtor och hon uppsökte läkarmottagningen igen. Hon erbjöds besöka samma läkare, men bad om att få en annan. Den läkaren skickade henne till akuten i Västerås där det kunde konstateras att kvinnans blindtarm hade brustit.

I sin anmälan anser patienten att läkaren inte hade lyssnat när hon berättade om sina problem. Hon säger sig inte ha fått information om att uppsöka akuten i Västerås om hennes problem skulle bli värre.

Läkaren själv anser inte att kvinnan visade några tecken på att ha problem med blindtarmen när han undersökte henne. Han menar också att han gett henne information att hon själv kunde kontakta akuten om hon blev sämre.

Ansvarsnämnden anser att läkaren inte fullgjort sina skyldigheter i yrkesutövningen.

Man konstaterar att journalanteckningarna är knapphändiga och saknar beskrivningar av smärtan. Det minsta han borde ha gjort var att boka en tid för uppföljning. Nämnden anser att läkaren varit oaktsam. Felet är varken ringa eller ursäktligt.

Erinran är den mildare formen av disciplinpåföljd som nämnden utdelar.