Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare: Vårdcentraler tjänar alltjämt på friska patienter

Kostnadsansvar för röntgen och läkemedel – primärvårdens dilemma. From 1 juli har Landstinget Västmanland överfört kostnadsansvar för röntgenundersökning och läkemedel till primärvården. Genom detta hoppas man att primärvården ska spara pengar åt landstinget.

Det stämmer att Västmanlands landsting har högre kostnader än många andra landsting. En av orsakerna är att den goda tillgängligheten och produktiviteten i primärvården har lett till fler och snabbare utredningar.

Men ökad produktivitet är inte förenligt med landstingets planekonomi. Enligt Torsten Källberg (FP) ansvarar primärvården för över 80 procent av alla utredningar. Han vill att vi ska göra fler. Men fler utredningar leder ju till ökade kostnader!

Primärvårdsmottagningar får en viss summa pengar för detta i relation till ålder på de listade patienterna. Vi ska ansvara för 50 procent av röntgenkostnader men bara 14 procent av vårdpengen ska ersättas enligt ACG (Ajusted clincal groups) som avspeglar vårdtyngden och 14 procent enligt CNI (care need index) som avspeglar socioekonomiska faktorer.

Resultatet av detta är att de mottagningar som har många friska patienter fortfarande gynnas av reformen. De vårdtyngda mottagningar får däremot ökade kostnader. Det spelar ingen roll hur pass många sjuka patienter som man listar. Mottagningarnas ekonomi är helt beroende av friska patienter.

En märklig stimulansåtgärd!

För landstingets egna mottagningar är problemet inte lika påtagligt. De kan aldrig gå i konkurs. År 2009 har landstinget subventionerad sina mottagningar med över 19 miljoner kronor.

Man kan befara följande konsekvenser av de förändrade förutsättningarna:

Ÿ från och med september får vi inte längre remittera patienter för magnetröntgenundersökningar till den privata och supereffektiva röntgen på Eriksborg. Därmed får man räkna med att väntetider för magnetröntgen blir längre.

Ÿ fler utredningar fördröjs, fler patienter med allvarliga sjukdomar får försenad diagnos och prognosen för lyckad behandling försämras.

Ÿ kostnaderna för samhället ökar. En magnetröntgenundersökning kostar några tusen kronor. En fördröjning av utredning av en sjukskriven patient med en månad kostar försäkringskassan, det vill säga vi skattebetalare över 100 000 kronor.

Ÿ fler nedläggningar av familjeläkarmottagningar är att vänta. Detta destabiliserar hela sjukvården. Kostnader för hyrläkare ökar.

Ÿ Ingen vågar att starta en ny mottagning på grund av höga kostnader, finansiella risker och brist på långsiktighet och stabila förutsättningar från landstingets sida.

Torsten Källberg anklagar oss läkare att vi är för “pigga” med röntgenundersökningar och att vi utsätter våra patienter för onödig strålning. “läkare är ett stort problem för landstinget, de måste vallas” som han utryckte på ett av sina möten.

Vi anser att den tiden när det räckte med handpåläggning för att ställa diagnoser är förbi. Blodprover och en fysikalisk undersökning är många gånger allt för trubbiga diagnostiska instrument.

Vi på Akvedukten tillhör de mottagningar som har väldig höga röntgenkostnader men vi är väldigt nöjda att vi har kunnat utreda bland annat de 200 patienter från hela länet med kroniskt smärtsyndrom som är listade hos oss.

Vi tänker anmäla oss själva till Socialstyrelsen som får granska om vi har gjort några onödiga röntgenundersökningar.

Vi anser att landstinget i första hand borde spara pengar på sin gigantiska byråkrati i stället för att spara på de sjuka. I landstinget har man 1,9 administratörer per läkare. Trots detta anlitar landstinget externa konsultfirmor för miljontals kronor. Var är kostnadseffektiviteten? Var är logiken?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel