Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkaren: Två eller tre poliser sitter på honom

Nya – och motstridiga – uppgifter har nu kommit fram när det gäller polisens ingripande på psyk då en 28-årig man miste livet. En läkare ska ha sett hur en eller flera poliser satt på 28-åringen och en plastpåse ska ha hållits för hans mun.

Och bara två av dem fem poliser som var med har förhörts. Det avslöjade Radio Västmanland under onsdagen.

VLT har tagit del av förundersökningsmaterialet som till största del nu är offentligt – undantaget de inblandade poliserna och vårdpersonalens identiteter.

Polisen som höll för 28-åringens mun med en plastpåse var vid tillfället polisinsatschef.

Vid förhöret som hölls den 18 mars – alltså tre månader och en vecka efter händelsen säger polisinsatschefen att det hela var ”idiotiskt”.

Förhörsledaren frågar vad det var för en påse.

”Det var en sådan där Ica-plastpåse”.

Förhörsledaren frågar hur han gjorde.

”Jag höll fast den över munnen, ja, det gjorde jag.”

I den promemoria som skrevs bara ett par timmar efteråt säger polisinsatschefen att han omedelbart insåg faran och att han tog bort plastpåsen efter bara några sekunder.

”Jag hinner tänka att detta får vi bara acceptera. Jag påminner mig själv att behärska mig och försöka gå ner i puls i situationen”.

En av de två läkare som fanns på avdelningen, som var beredd att ta emot 28-åringen, kikade in i rummet.

”Jag tror att det är två eller tre poliser som sitter på honom. En sitter på nedre delen av ryggen och en försöker hålla honom lugn upp mot övre delen av ryggen. Sedan är det en som försöker få handfängslen på plats”, berättar läkaren.

Men ingen av de fem poliserna vill kännas vid det.

Polisinsatschefen pressas på frågan i förhöret. Förhörsledaren frågar om han ser någon som sitter på 28-åringen eller som har något knä vid ryggslut, nacke eller nåt?

Svaret blir:

”Neej, neej. Nej, nej, nej, nej, nej.”

Däremot vittnar de fem poliserna om 28-åringens övernaturliga styrka, att han verkade vara immun mot smärta och vägrade ge upp.

Även vårdpersonalen har vittnat om 28-åringens förvandling – från att ha varit helt normal till att ha förvandlats till en ”Spiderman” som var överallt, som hoppade på stolar, från bord till bord, som slog en ur personalen i ansiktet med ett knytnävsslag och var helt okontaktbar. ”Han såg livrädd ut, pojkstackaren”, säger en sköterska.

VLT sökte under gårdagen chefsåklagare Lena Lithner vid flera tillfällen för en kommentar. Hon lade ner förundersökningen på grund av att brott inte gick att styrka. 28-åringens död var enligt rättsläkaren en olyckshändelse. Han dog av akut syrebrist sedan han andats in sina egna uppkastningar.

28-åringens familj överväger att överklaga åklagarens beslut.