Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkarna i Västmanland skriver ut mest beroendeframkallande – men nu har utvecklingen vänt

Region västmanland ligger i topp vad gäller utskrivning av beroendeframkallande läkemedel. Men nu har utvecklingen vänt.

Förra året var Region Västmanland ett av de regioner och landsting där det skrevs ut mest beroendeframkallande läkemedel i landet. För bensodiazepiner, den aktiva substansen i bland annat rohypnol och sobril, förskrev Västmanländska läkare mest i Sverige. För opioder låg Västmanland på femte plats.

Men i början av året drog regionen igång ett arbete för att minska risken att patienter ska utveckla läkemedelsberoende, och för att förbättra omhändertagandet av de som ändå gör det.

I en så kallad processöversyn har man kartlagt hur läget ser ut gällande bensodiazepiner, opioder och bensodazepinbesläktade läkemedel.

Utifrån kartläggningen har man beslutat om åtgärder, bland annat ska man utforma gemensamma arbetssätt kring förskrivning och omhändertagande.

Och aretet har redan gett resultat. Över hela landet minska förskrivningen av beroendeframkallande läkemedel, och i Västmanland är minskningen 9 procent hittills i år, två procentenheter mer än i landet i snitt.