Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lånade pengar i grannes namn

När pengarna inte räckte till lånade den 29-åriga kvinnan i Västerås 100 000 kronor – i sin grannes namn.

Dessutom försökte hon låna betydligt större summor i en släktings namn – men misslyckades.

Nu har hon dömts till skyddstillsyn för grovt bedrägeri och två försök till grovt bedrägeri.

Det var i juli 2010 som den 29-åriga kvinnan fick hem erbjudanden från olika låneinstitut och banker. Vid tillfället hade hon dålig ekonomi och tänkte mycket kortsiktigt få rätsida på den. Hon fyllde i låneansökan med sin grannes namn och grannens personnummer, men sitt eget bankkontonummer. Därefter undertecknade hon ansökan med grannens namn och skickade in.

Av någon anledning gjorde inte låneföretaget Citibank den enkla kontrollen att se, om sökanden och kontoinnehavaren var samma person – och pengarna betalades ut.

Men sedan dök det upp brev hemma hos grannen om lånet hon varken tagit eller sett röken av – och grannen polisanmälde det hela.

Hon hann dessutom att i januari i år via internet ansöka om nya lån på hundratusentals kronor med hjälp av lån via internet på Ica-Banken. De försöken misslyckades eftersom Ica-Banken skickade brev till släktingen, som polisanmälde.

Tingsrätten menar att brotten visserligen borde medföra fängelse, men att 29-åringen inte varit helt tillräknelig då hon begick brotten. Därför blir straffet skyddstillsyn. 29-åringen ska betala 100 000 kronor till Citibank, och slipper därför ytterligare böter.