Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landslaget nästa för begåvad Sura-elev?

Niondeklassaren Gustav Lundh från Surahammar kan bli en av sex elever som representerar Sverige i European Union Science Olympiad, EUSO.

Han lyckades nämligen vara bland de 15 bästa av de 2 000 elever i landet som gjorde det teoretiska uttagningsprovet.

– Jag blev överraskad men såklart glad, säger Gustav, när VLT träffar honom och hans lärare Kenneth Urbo, i en av labsalarna på Hammarskolan.

EUSO är en olympiad i naturorienterande ämnen för elever inom EU, som är högst 16 år. Tävlingen har arrangerats sedan 2003 och i år ställer Sverige upp med två tremannalag. Finalen avgörs i april i Vilnius i Litauen.

Senare i januari kommer de 15 bästa provskrivarna i Sverige, däribland Gustav, göra upp om de sex landslagsplatserna i en utslagstävling på Tekniska museet i Stockholm. Proven kommer att vara både praktiska och teoretiska, vilket borde gynna den labbintresserade Surakillen.

– Att laborera är det jag tycker mest om. Det är spännande och inget man gör hemma utan bara i skolan, säger Gustav.

NO-läraren Kenneth Urbo beskriver Gustav som en allmänbildad elev med en ödmjuk framtoning som har lätt att samarbeta med andra.

Han har näst högsta betyg på Hammarskolan, men någon nörd är han inte. Han lirar innebandy och fotboll och orienterar. Familjen är väldigt friluftsintresserad och besöker gärna nya platser runtom i Sverige. Gustav var väldigt frågvis som barn och nyfikenheten har följt med honom upp genom åren.

– Ibland tycker mina föräldrar att jag frågar lite för mycket, ler Gustav.