Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget "fast" i riskfylld skattehärva

Landstinget ägnar sig åt skatteplanering i USA. Det görs genom tågföretaget Transitio. ”Med facit i hand så sitter vi fast”, säger Denise Norström (S).

Landstinget. Västmanlands landsting är tillsammans med åtta andra landsting inblandade i riskfylld skatteplanering i USA. Det visar en granskning gjord av Sveriges Television.

Skatteplaneringen är gjord av landstingens gemensamma inköpsbolag Transitio, som bland annat har köpt in tåg åt Tåg I Bergslagen. De inköpta tågen hyrs ut till investerare i USA för att sedan hyras in tillbaka till Sverige. Detta är en ren papperskonstruktion enbart för att kunna göra dubbla skatteavdrag i både Sverige och USA.

Denise Norström (S), landstingsråd, ser inga tveksamheter med den typen av skenaffärer, som numera är olagliga.

– När detta gjordes var det tillåtet. Men i dag skulle vi aldrig göra en sådan affär, säger hon.

Affären är dessutom väldigt riskfylld för landstingen som har gått i borgen för Transitio i avtalet med amerikanska investerare.

Om avtalet sägs upp tvingas landstingen betala skadestånd, varav landstinget i Västmanland då får betala 72 miljoner. Affären kom till i början av 2000-talet fast avtalen gäller ända fram till 2029.

– Vi är inte i ett läge där vi kan ta oss ur det, säger Denise Norström.