Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget: Vården kräver uthålliga och engagerade chefer

Lennart Edmark och Andreas Ranhem från Läkarföreningen i Västmanland hävdar att landstinget befinner sig i kris och att denorsakats av politiker.

Landstinget befinner sig inte i kris, men den ekonomiska situationen är mycket ansträngd. Under de senaste åren har sjukvården uppvisat en allt sämre ekonomi – en situation som vi tyvärr delar med många andra landsting. Orsakerna är flera. Den medicinska utvecklingen accelererar i form av alltmer avancerad diagnostik och behandling. Det är naturligtvis glädjande att behandlingen blir allt bättre, men tyvärr sker det till priset av ökande kostnader. Vi ser också en ökning av antalet vårdsökande.

Vi är överens om att sjukvården i Västmanland visat prov på fantastiska resultat och hög produktivitet. Vi har mycket att vara stolta över och vi måste säkra att vi kan fortsätta visa goda resultat. De begränsade resurserna måste användas på bästa sätt, vilket innebär hushållning med pengar och att man arbetar på ett effektivt sätt. Det innebär också att vården ges på rätt nivå. Sjukdomar som inte kräver vård på sjukhus eller hos specialist ska behandlas i primärvården.

Sjukvårdens inre drivkrafter är att bota, lindra och trösta. I det enskilda mötet med patienten är detta en grundpelare, det håller vi med om. Men det behöver inte vara en motsats till att hålla budget, utan att tänka i bredare banor än bara medicinska. Vårdens medarbetare måste ta ansvar för de ekonomiska ramar som ges då vi lever i en omvärld som vi inte alltid kan styra och som har en direkt påverkan på ekonomin.

Som politiker har vi ett ansvar att lång-siktigt kunna erbjuda västmanlänningarna en god vård. Vi kan inte bortse från ekonomin. Tar vi inte ett ekonomiskt ansvar får det konsekvenser för medarbetare men framför allt för patienter. En hållbar ekonomi är grunden för att diskutera etiska och medi-cinska frågor om vården, att långsiktigt skapa processer som har patientens fokus.

Att vara chef inom vården är ett tufft jobb med personalansvar, medicinskt ansvar och ekonomiskt ansvar. Han eller hon ska leda utvecklingen av verksamheten; skapa processer i vården som är tidseffektiva, värdeskapande för patienten samt säkra en god arbetsmiljö för personalen. Det kräver uthållighet, pedagogisk förmåga och engagemang. Vi vet att dessa chefer finns och att medarbetare inom landstinget vill verka för patienternas bästa och verksamhets-utveckling. Vi måste sluta att se det i termer av vi och dem och olika ansvar/uppdrag. Vi, politiker, ledning och vårdens medarbetare, måste mötas i vår gemensamma ambition att ge västmanlänningarna en god vård i dag, i morgon och om fem år.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel