Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingets ungdomsråd: Ett ting är bättre

Landstinget Västmanland ska öppnas för alla barns och ungas synpunkter! Det är en förutsättning för att verksamheten ska fungera bra utifrån alla människors behov – oavsett ålder. Landstinget har dessutom ett ansvar att med utgångspunkt i Barnkonventionen ta tillvara barns och ungas åsikter och bevaka deras intressen. Särskilt eftersom de själva är för unga för att få rösta och vara med vid besluten och för att de oftast får förlita sig på vuxnas beslut.

Landstinget har ett barn- och ungdomsråd. Rådet består av fritidspolitiker och ungdomar. Ungdomarna utses av länets kommuner. Ambitionen från kommunerna har tyvärr varit låg för att få ungdomsrepresentation i rådet. I de fall kommunerna inte utser någon (vilket många inte gjort) får ungdomar som själva söker sig till rådet vara med. Detta har lett till att även dessa medlemmar till stor del är fritidspolitiker. I rådet finns i dag ingen egentlig representant för de yngsta barnen.

I slutet av varje mandatperiod genomförs en utvärdering av den politiska organisationen. Det tycker vi är bra och helt i sin ordning. Hur ska utvecklingen annars gå framåt och i takt med den snabbt föränderliga omvärlden? Detta är särskilt viktigt när det gäller ungdomsfrågorna.

Det är en stor utmaning att hitta en demokratisk arbetsmetod som fungerar för barn och unga och som väcker deras engagemang och intresse, men klart är att med dagens system får inte alla komma till tals.

Vi välkomnar därför förslaget om att ersätta det stängda och formella barn- och ungdomsrådet med ett offentligt ting. Här öppnas en möjlighet för alla att vara med – oavsett om representanten är utsedd av kommunen eller inte. Dessutom ges möjlighet för föräldrar, syskon, förskolepersonal och andra med god kunskap om små barns vardag att delta.

Vi ser fram mot att medverka till att ett framtida barn- och ungdomsting skall få en bra start, där alla oavsett ålder och bostadsort får komma till tals.

Att inrätta ett barn- och ungdomsting är ett mer modernt sätt att kommunicera på barn och ungas vis. Vi möjliggör genom denna utveckling av arbetsformen större chans att lyckas med att förverkliga barns och ungas möjlighet till delaktighet och påverkan.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel