Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstings-majoriteten: Politikens uppgift är att se till att verksamheten fungerar

Vi i den nya, rödgröna landstingsmajoriteten har sedan den 1 november ansvaret för att landstingets verksamheter ska fungera. Landstingets medarbetare jobbar hårt för att hälso- och sjukvård och annan service ska möta västmanlänningarnas behov och förväntningar.

På många områden har Landstinget Västmanland mycket goda resultat i vård och behandling av svåra sjukdomstillstånd. Priset Guldskalpellen som tilldelades kirurgkliniken förra året för behandling av ändtarmscancer är ett framgångsrikt exempel bland flera.

Men det är en delad bild av Landstinget Västmanland som träder fram. Landstinget som helhet går med över 100 miljoner kronor i överskott 2010. Det stora överskottet är dock nästan uteslutande att härleda till det konjunkturstöd som regeringen tillfälligt sköt till under 2010.

Den borgerliga landstingsoppositionen försökte under slutet av 2010 ge sken av att de, efter att de förlorat valet, lämnade över ett välskött landsting där utvecklingen pekade uppåt och ljusa tider var att vänta. Vi vet nu att den bilden inte stämmer överens med verkligheten. I själva verket är problemen större och mer långtgående än vad landstings-oppositionen velat erkänna.

Landstingets verksamheter, främst divisionerna kirurgi och medicin, går med stora underskott samtidigt som kostnadsökningarna i verksamheterna ligger på en alltför hög nivå. Landstingets revision har påvisat problem i kopplingen mellan de uppdrag som ges och de medel som skjuts till för att klara uppdragen. Som politiker har vi det yttersta ansvaret för verksamheten fungerar väl.

Därför föreslår vi nu en tydligare styrning i sjukvården. I vår införs en ny organisation där den landstingsägda närsjukvården och sjukhusen blir två förvaltningar under landstingsstyrelsen, i syfte att ge verksamheterna en tydligare struktur. Samtidigt tydliggörs sambandet mellan vad som ska levereras och vilken ersättning verksamheten får för att göra detta. Möjligheterna för dialog mellan politiken, tjänstemannaledningen och verksamhetsledningen ska också öka för att utvecklingen gemensamt ska drivas åt rätt håll.

Det är vår fasta övertygelse att Landstinget Västmanland kan bli bättre på att möta de behov som finns hos länets invånare och de utmaningar vi står inför. Som rödgrön landstingsledning ser vi det som vår främsta uppgift arbeta för en hälso- och sjukvård av god kvalitet som finns när västmanlänningarna behöver den. Politikens uppgift är att se till verksamheten fungerar och att skattebetalarnas pengar används på ett ansvarsfullt sätt. Vår absoluta ambition och målsättning är att se till att så sker i Landstinget Västmanland.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel