Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingsalliansen: De rödgröna äventyrar regionsamarbetet

”Får vi inte stöd för bildandet av en region med Örebro så lägger vi ner frågan.” Ungefär så yttrade sig en ledande socialdemokratisk företrädare i samband med att allians-partierna informerades om att Social-demokraterna i Västmanland, tillsammans med stödpartierna Vänsterpartiet och Miljöpartiet, nu avsåg att lämna in ansökan om att bilda regionkommun tillsammans med Södermanland och Örebro.

Sättet som Socialdemokraterna driver frågan på är förvånande. Alla kommuner i Västmanland har ombetts att lämna svar på remissen senast den 13 januari.

Till grund ligger en mager och undermålig promemoria som ska fungera som beslutsunderlag. Hanteringen av ärendet gör att kommunernas fullmäktigeförsamlingar inte hinner kallas in för att ta ställning till förslaget. Det blir i stället respektive kommunstyrelse som får avgöra frågan.

Det finns anledning att ifrågasätta den demokratiska processen och förankringen av ett så viktigt ärende. Regionfrågan handlar om utvecklingsfrågor som tillväxt, utbildning, företagande och arbetsmarknad.

Det handlar också om ett strategiskt ställningstagande som kommer att ha omvälvande konsekvenser för respektive län. Den nuvarande regionindelningen infördes för 300 år sedan. Att det hafsverk vi nu ser kommer att vara lika hållbart är det få som tror på.

Att använda skattemedel för att lägga fram en mager utredning med ett illa underbyggt förslag samt kalla till ett extra landstingsfullmäktige tyder inte på gott omdöme.

Utifrån ett västmanländskt perspektiv är en regionbildning med Örebro inte optimal. Tidigare har vi varit överens mellan partierna i landstinget att fokus i regional utveckling ska ligga på de tre länen Södermanland, Västmanland och Uppsala. Vi har varit så överens att de tre städerna Västerås, Eskilstuna och Uppsala med respektive landsting tagit likalydande uttalande i avsikt att påverka den statliga utredningen om en ny länsindelning. Beskedet var; ingen statlig gräns mellan våra tre län! Det vi nu ser med utspelet om regionkommunbildning med Örebro motverkar det vi tidigare varit överens om.

Nästa vecka behandlar landstingsstyrelsen förslaget trots att flera av länets kommuner förvarnat om att de inte hinner med att behandla frågan. Från allianspartierna kommer vi att rösta emot förslaget. Det innebär att Socialdemokraterna, Vänster-partiet och Miljöpartiet i kraft av sin majoritet kommer att kunna driva igenom förslaget. Kommer de att göra det nu när de ser att stödet som de efterlyst för den typ av regionbildning som de förespråkar inte finns i landstinget och inte heller i flera av länets kommuner?

Tomas Högström (M)

Torsten Källberg (FP)

Birgitta Andersson (C)

Ingvar Nordén (KD)

oppositionsråd i landstinget

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel