Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingsalliansen: Det finns mycket att göra vid Centrallasarettet

En patients första intryck av vården kan vara avgörande för hur den fortsatta behandlingen lyckas. Detta intryck formas redan av närmiljön kring vårdbyggnaderna.

Därför är det angeläget att vi öppnar upp framför Centrallasarettet och landstingshus. Utökar grönytorna, ökar tillgängligheten via kollektivtrafik samt snyggar till framför huvudentrén och tillskapar fler parkeringsplatser. Det skadar inte heller med en ny skylt som ska möta dem som besöker lasarettet. Varför inte en landstingsflagga på taket?

Ett stort steg var att riva den gamla utdömda hudkliniken. Rivningen är ett led i en strategi att öppna upp mot Central-lasarettet och Landstingshuset (gamla lasarettet). Kommande åtgärder är att flytta barackbyggnaden bakom Landstingshuset samt att riva byggnaden där resursenheten nu är placerad.

Den verksamheten flyttar in lediga lokaler i lasarettet, så nära verksamheterna som möjligt. Därefter är turen kommen att riva de två gula fastigheterna framför Central-lasarettets huvudingång, ingång 5, 6, 7 och 43. Staberna flyttar till Landstingshuset och övriga in i lediga lokaler i lasarettsbyggnaderna.

Samtidigt slutförs den sista delen av renoveringen av gamla lasarettet.

Landstinget har då investerat 200 miljoner kronor i gamla lasarettet och byggt om det till ett administrativt centrum, kallat Landstingshuset. Det är en anläggning att vara stolt över och landstinget har på så sätt sparat ett kulturminnesmärke av stora mått. En konsekvens av denna investering är att landstinget också sagt upp hyrda lokaler på olika håll i Västerås och sålt kanslilokalerna vid Hållgatan.

Nu står även den nya vårdbyggnaden klar med sina enkelrum. Lokalerna är anpassade till den nya tidens krav för att undvika smittspridning och för att ge våra anställda en bättre arbetsmiljö. Andra lokaler har fått en välbehövlig ansiktslyftning i takt med att verksamheter som Hjälpmedelscentrum fått nya lokaler. I och med färdigställandet av den nya vårdbyggnaden flyttar verksamheter ur sina tidigare lokaler – som nu kommer att renoveras. Det innebär också möjligheter för andra verksamheter att flytta ur lokaler, som är mer eller mindre uttjänta, och in i nyrenoverade lokaler i takt med att de färdigställs.

Ett annat betydelsefullt steg är investeringar i säkerhet för att trygga försörjningen av el, vatten, tele/datakommunikationer samt att förbättra brandsäkerheten. För detta ändamål har avsatts 100 miljoner kronor under fem år. Det är angeläget att utvecklingsarbetet fortsätter.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel