Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingschefer: Vi måste använda våra resurser på bästa sätt

Att få psykoterapi är mycket få patienter förunnat. Det gäller såväl inom landstingets psykiatriska specialistsjukvård som av upphandlade psykoterapeuter. På grund av ekonomi och patienttryck måste långvariga psykoterapier, precis som all vård, ingå i sjukvårdens prioritering.

Det finns inget stöd i forskning för att en psykoterapi har bättre effekt ju längre den pågår. De patienter som remitteras till de upphandlade psykoterapeuterna är noga utvalda, de beviljas 10-20 gånger, och i flertalet fall förlängs inte detta. I avtalet mellan landsting och psykoterapeuten, står att terapeuten ska höra av sig efter tre tillfällen och meddela sin bedömning. Det handlar om huruvida psykoterapi är rätt för denna patient och vad kan man uppnå med behandling. Då kan man få en uppfattning om bedömningen är att de angivna tillfällena inte kommer att räcka.

Det ska alltså inte förekomma att en patient går i psykoterapi under flera år. Om en patient har behov av en långvarig kontakt handlar det inte om psykoterapi utan till exempel en stödjande kontakt. Vi upphandlar psykoterapi. Stödjande kontakter upphandlas inte, eftersom patienter som har så stora behov att en mer långvarig kontakt krävs, ska gå inom psykiatrin. Skälet är att det då i allmänhet också behövs flera typer av insatser.

De tidigare upphandlade psyko-terapeuterna har aldrig kunnat lova sina patienter fler behandlingstillfällen än vad som beviljats av landstinget och som deras avtal gäller.

Vi måste använda våra resurser – såväl egna som upphandlade – på bästa sätt. Enligt Socialstyrelsens riktlinjer är kognitiv beteendeterapi/ kognitiv psykoterapi (KBT/KPT) det primära valet vid flera olika sjukdomstillstånd. Vi upphandlar därför att vi ännu inte har tillräckligt hög kompetens hos våra anställda inom dessa psyko-terapeutiska metoder. För övriga kan vi i stor utsträckning erbjuda egen kompetens och behöver därför inte upphandla dem.

Det är viktigt att notera att kunskapsnivån inom gruppen legitimerade psykoterapeuter varierar stort. Man har olika grund-utbildning, till exempel psykolog eller mentalskötare. Yrkeserfarenheter, alltså i vilket sammanhang som de har haft sin yrkesutövning skiljer sig också åt. Alla har exempelvis inte arbetat inom psykiatrin.

Debatten sätter fokus på att lagen om offentlig upphandling inte är helt okomplicerad att använda på ”mjuka” verksamheter. Vi måste dock följa de regler som gäller och självklart se till att patienter får bästa möjliga vård med de resurser som står till förfogande.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel