Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingsdirektör: Tillgången på sjuksköterskor är säkrad

Utifrån Agneta Luttropps (MP) och Jani Stjernströms artikel kan man få intryck av ingen längre vill utbilda sig till sjuksköterska eller vidareutbilda sig till specialistsjuksköterska.

Faktum är att det aldrig funnits så många sjuksköterskor inom hälso- och sjukvård som i dag. Och antalet har stadigt ökat de senaste åren. Bara inom Landstinget Västmanland fick vi, för att ta ett exempel, ytterligare 33 sjuksköterskor under 2010, varav 23 var specialistutbildade.

När det gäller utbildning antogs 2 453 studenter till sjuksköterskeprogram i Sverige under 2011, vilket är en ökning med 54 procent sedan 1998. Kommande år ökar sjuksköterskeutbildningen med 700 platser per år, enligt regeringens budgetproposition, medan utbildningen till specialistsjuksköterska byggs ut med 100 platser 2012. Hittills har det varit fler sökande än platser.

Min bedömning är att antalet utbildningsplatser väl fyller behovet av sjuksköterskor framöver.

Beträffande ersättningen till en landstingsanställd sjuksköterska som vidare-utbildar sig till specialistsjuksköterska finns möjlig att studera med löneförmån från landstinget om 17 000 kronor i månaden, medan sjuksköterskor inom psykiatrin kan vidareutbilda sig på halvtid med full lön.

Därutöver kan medarbetare som utbildar sig till sjuksköterska få löneförmån om 8 000 kronor i månaden från landstinget (motsvarande studielån).

Landstinget har med andra ord vidtagit olika åtgärder för att säkra tillgången på sjuksköterskor.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel