Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingspolitiker: "Muslimer får sitt sinne för humor kirurgiskt avlägsnat i samband med omskärelsen"

Bloggen "Inte rasist, men..." har lagt upp flera skärmdumpar från olika sociala medier där landstingspolitikern Katarina Broman (SD) sprider antisemitiska myter och säger att muslimer är nazister.

Annons

Katarina Broman är ersättare i landstingsfullmäktige i Västmanland för Sverigedemokraterna. Hon är en av fyra ersättare till Sverigedemokraternas åtta platser i fullmäktige.

Vid sidan om sitt politiska engagemang är Broman också Avpixlat-medarbetare och väldigt aktiv på sociala medier. På många forum sprider hon aktivt antisemitiska myter om att judiska familjer kontrollerar viktiga institutioner i världen, något bloggen "Inte rasist, men..." var först med att rapportera.

Exempelvis skriver hon att 65 procent av alla svenska politiker stödjer och är lojala mot den judiske finansmannen George Soros. Hon länkar till en amerikansk sajt där ett pdf-dokument finns. Dokumentet är gjort av ett konsultbolag på uppdrag av en tankesmedja George Soros grundat, och kartlägger vilka politiker i Europaparlamentet som delar tankesmedjans värderingar. Liknande kartläggningar görs av till exempel Naturskyddsföreningen.

Dokumentet visar att 13 av 20 (eller 65 procent) av de svenska parlamentarikerna delar tankesmedjans värderingar. Det visar däremot inte att de styrs av eller är lojala mot George Soros. Det kartlägger heller inte "alla svenska politiker", utan bara de som sitter i europaparlamentet. Artikeln Broman länkar till källhänvisar vidare till sajten "Sputnik News", en sajt som kallats en "rysk propagandsajt" av Carolina Vendil Pallin som leder Rysslandsprogrammet vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Bromans engagemang i sociala medier begränsas inte till judiska familjer, utan även rasistiska fördomar om muslimer sprids. I ett inlägg säger hon att "muslimer är nazister och vill utrota judarna". I ett annat säger hon att hon hört att "muslimer får sitt sinne för humor kirurgiskt avlägsnat i samband med omskärelsen".

I ett annat inlägg säger hon att Sverige är "invaderat, för att inte säga ockuperat, av rumänska zigenare" och att hon "betraktar det som en krigshandling".

Katarina Broman säger till VLT att hon står fast vid flera av sina uttalanden medan hon förklarar det om muslimers sinne för humor som ett skämt. Företrädare för partiet tar avstånd från Bromans uttalande.