Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingsråd (S): Vårdvalet ska ses över

”Vårdval Västmanland är på rätt väg”, skriver moderaterna Maria Dellham och Mikael Andersson Elfgren. Frågan man bör ställa sig är: hur kan de vara så säkra på det?

Till den nya landstingsmajoriteten har man nämligen överlämnat ett system med otillräckliga mekanismer för att på ett bra sätt kunna följa verksamheten. Det finns idag små möjligheter att följa upp att de resurser landstinget avsätter för vård genom vårdvalet faktiskt används på ett optimalt sätt.

Moderaternas motiv till att införa systemet var att valfriheten skulle öka och kvaliteten på vården förbättras. Konkurrensverket visar dock i en utvärdering att reformen inte lett till någon ökad valfrihet att tala om i länet. Det är dessutom tveksamt om man uppnått de kvalitetsförbättringar i verksamheten som eftersträvats.

Vi i den rödgröna landstingsmajoriteten kommer nu att se över vårdvalet. Vårt mål är att skapa ett system som avspeglar patienternas behov. Med dagens ersättningssystem riskerar vi att de patienter som har de största vårdbehoven hamnar i kläm. För att komma till rätta med bland annat detta kommer vi att utveckla systemen för kvalitetsutveckling och uppföljning ytterligare, samt se över hur ersättning fördelas till vårdcentralerna.

Liksom Dellham och Andersson Elfgren ser vi gärna att patienterna får ökat inflytande över den vård de får. Men det får inte ske på bekostnad av vare sig vårdkvalitet eller vår möjlighet att som politiker ta ansvar för verksamheten.

Vårdvalet har sina för- och nackdelar. Numera reglerar lagen att alla landsting ska ha systemet. Det åligger oss landstingspolitiker att utforma systemet på bästa tänk-bara sätt, för västmanlänningarnas bästa.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel