Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länet utan privat bilprovning

Den 1 juli förlorar Svensk Bilprovning sitt monopol på fordons­besiktningar. Men i dagsläget blir det inga konkurrerande företag i Västmanland.

Det är riksdagen som beslutat om att avskaffa monopolet. Syftet är att få fler besiktningsstationer, längre öppettider och bättre serviceutbud.

För att ett företag ska kunna starta bilprovning krävs tillstånd av statliga Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll.

– Om vi får någon privat bilbesiktning i länet så blir det nog i Västerås i första hand, eftersom det bor flest människor där. Om det blir så kommer vi nog inte att ha kvar en så stor anläggning som Tunbytorp inom några år, säger Gun-Brith Jörestig, som är chef för Svensk Bilprovning i Västmanland.

– Det kan vara bra att vi får konkurrens för då kan vi visa att vi är duktiga när det gäller service. Redan i dag satsar vi på att ha längre öppettider på vardagar samt lördagsöppet.

Bilprovningen i Sverige tar i dag 300 kronor för en bilbesiktning och det finns inga planer att höja avgiften.

I Finland avreglerades besiktningsmarknaden under 1990-talet och där har priset för en bilbesiktning ökat kraftigt.

– I Finland kostar en besiktning ungefär 800 kronor. När vi får privata företag

i Sverige tror jag vi får samma utveckling här, säger Gun-Brith Jörestig.

I dag har Svensk Bilprovning fem besiktningsstationer i länet: Arboga, Fagersta, Köping, Sala och Västerås.

I Sverige är det tre företag som ansökt om att få starta fordonsbesiktningar. Dessa är det Spanienbaserade Applus, finska Carspect och tyska Dekra.