Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets älgjakt har börjat

I morse gick startskottet för årets älgjakt i Västmanland. Klockan sju samlades Lars Björk, jaktvårdskonsulent, tillsammans med ett 25-tal jaktkamrater i Vångsta för att inleda årets älgjakt.

En ko, en tjur och två kalvar är årets tilldelning för just det här jaktlaget, som har ungefär 2000 hektar mark till sitt förfogande.

- Vi är ute på våren och räknar spillning så vi har ganska god koll på älgbeståndet i området, säger Lars Björk, som har lång erfarenhet av jakt.

Redan som ung grabb var han med sin pappa och jagade både små- och storvilt och innan han fyllde 18 år hade han jaktlicens,

Innan det är dags att sprida ut sig på passen sker en lottdragning om vem som ska stå var. Lars Björk kommer att jaga med sitt gäng de första tre dagarna, på torsdag och fredag är han gäst i en annat jaktlag utanför Västerås.

- Förr var det vanligt att ett jaktlag jagade varje dag första veckan, numer brukar man efter ett par, tre dagar, göra uppehåll från några dagar till ett par veckor innan man går ut igen. Det är bra att hejda sig lite för man har ju jagat av markerna. Det händer att älgjakten sprids över veckorna och kan pågå ända till december och till och med till i början av januari.

- Man skjuter ju inte första bästa älg som passerar. Har man exempelvis redan skjutit en tjur, som man tilldelats, är det bara att lyfta på hatten och låta en eventuell tjur passera, säger Lars Björk.

När första älgen lagts innebär det en hel del arbete efteråt i slakthuset,

Hur delas köttet upp, får den som fällt älgen allt kött från den?

- Skytten får innanmaten, framförallt är det hjärtat som är finast. Resten av köttet delas lika av jaktkamraterna.