Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets jägare är inte glada

Under tisdagen presenterade rovdjursutredaren Lars-Erik Liljelund beslutet om att 450 vargar ska få finnas i Sverige. Det är ett antal som ingen verkar vara riktigt nöjd med.

Annons

VLT kontaktade Länsstyrelsens rovdjursansvarige, Svenska Rovdjursföreningen och Jägarnas riksförbund för att höra vad de tyckte om beslutet om att det i framtiden ska bli tillåtet med fler vargar i Sverige.

– 450 djur, det är vad utredarna säger, men sen ska det ju gå genom hela politiken där det ska tas beslut någonstans. Det här är ju bara utredningen sen är det regeringen och riksdagen som får ta beslutet. Jag har ingen åsikt om beslutet och ska inte ha det heller, säger Pierre Ahlgren, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen.

För närvarande tror Pierre Ahlgren att det finns fem eller möjligen sex revir i Västmanland men hur många vargar det finns i varje revir är det ingen som vet.

Olov Trostén, ordförande i Svenska Rovdjursföreningen, anset att det kan vara svårt att uppnå målet.

– Det här antalet vargar förutsätter att det blir ett fritt utbyte med den finska populationen men det problemet är inte löst ännu. Sen beror det också på hur mycket varg man tillåter i renskyddsområdet där man inte vill ha någon vargföryngring. Gör man inte det så blir det nog svårt, säger han.

På Jägarnas riksförbund i Västmanland är man inte glad över beslutet.

– De har ju ingen kontroll över hur många det finns idag. Jag är nästan säker på att det finns minst 500 vargar redan idag. Om det vore mindre, så hur hinner de vara överallt i landet och ställa till med så mycket som de gör, säger Ejnert Andersson, ordförande i Jägarnas Riksförbund Västmanland.