Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets jägare ser rött

Nu ryter jägarna i Västmanland till. Utan licensjakt på varg tänker jägarna inte hjälpa till med varken inventeringar eller eftersök av skadat vilt.

Regeringens löfte vid valet 2006 om regionalt medbestämmande vad gäller den svenska rovdjursförvaltningen har visat sig vara tomma ord. Därför tar Västmanlands jägareförbund till drastiska åtgärder.

Samtliga ordföranden i Västmanlands sju jaktvårdskretsar har gemensamt gjort ett uttalande för att visa sitt missnöje.

Förbundet kommer inte att:

Dessutom kräver man att staten kompenserar jägarna/hundägarna fullt ut för den skada ett vargrevir innebär.

– Vi är starkt kritiska till att man tar bort licensjakten på varg. Man tar ingen hänsyn till de människor som lever i våra fem vargrevir, människor som valt att bosätta sig på landet, säger Torbjörn Larsson, ordförande i Jägareförbundet Västmanland.

Han tycker det är självklart med ett regionalt medbestämmande. Som det är nu fattas beslut över huvudet på medlemmarna i Viltförvaltningsdelegationen.

– Vad som inte har kommit fram i media är att det är vi jägare som gör rovdjursinventeringen. Därför vet vi att vi i dag har omkring 25 vargar i fem revir i länet. Vi kan acceptera ett revir eller delar av två. Det är inte den enskilda vargen som dödar, det är reviret, säger Torbjörn Larsson, som tror att fler jägareförbund än Västmanland och Örebro sätter hårt mot hårt så att man kan komma till ”speaking terms” med regeringen.