Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets mammor ammar lite

Västmanlands mammor röker mest och ammar minst i landet. Detta enligt ny statistik från Socialstyrelsen.

Amning är bra för barn och rökning dåligt. Men detta tycks inte ha gått fram till alla föräldrar i Västmanland. Länet ligger nämligen på botten både på amnings- och rökningsstatistiken.

Fler föräldrar slutar att röka nu jämfört med för 10 år sedan, enligt Socialstyrelsen. Men fortfarande röker 8 procent av mammorna till nyfödda västmanlänningar, vilket är näst sämst i landet. 12 procent av de västmanländska papporna röker.

När barnen är 8 månader röker mammorna från Västmanland mest i hela landet.

Även i amningsstatistiken hamnar Västmanlands mammor i botten. Både när barnen är 3 och 4 månader gamla ligger länet långt nere, och vid 6 månaders ålder ammas Västmanländska spädbarn minst i landet.

Rapporten visar på stora regionala skillnader. I Dalarna ammas var femte spädbarn helt vid sex månaders ålder, medan bara var tjugonde liten Västmanlänning helammas vid samma ålder.

Sett i ett internationellt perspektiv är det fortfarande en hög andel av kvinnorna i Sverige som ammar sina barn.