Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets vindar är för kraftlösa

Det finns bara ett vindkraftverk i Västmanland och det gör att länet enligt en ranking kom på sista plats i landet. Trots att vindarna oftast inte är så starka utreder kommuner frågan om att bygga vindkraftverk.

I dag finns det bara ett vindkraftverk i länet och det ligger i Sala. Det har en total effekt av 0,1 megawatt. Därför placerades Västmanland på sista plats i vindkraftbolaget O2:s ranking av Sveriges alla län, räknat per länsinvånare.

I maj 2008 tog Energimyndigheten beslut om riksintresseområden för vindkraft i Sverige efter en översyn. Men något område i Västmanland pekades inte ut.

– Detta berodde delvis på att det inte blåser tillräckligt på många platser för att utvinna vindenergi med dagens teknik. Det var också så att områden, där det blåste mycket, inte var lämpliga för vindkraftverk med hänsyn till exempelvis kulturmiljön eller naturvärden, säger planhandläggare Magnus Johansson vid länsstyrelsen.

– Men jag vet att vissa kommuner i länet ska utreda frågan om att anlägga vindkraftverk när det görs nya översiktsplaner. Om man bygger stora vindkraftverk måste vi på länsstyrelsen ta beslut enligt Miljöbalken, men mindre kraftverk behöver bara godkännas av kommunerna.

Västerås stad ska titta på förutsättningar att bygga vindkraftverk i sin nya översiktsplan, som ska vara klar med sin första version om ett år.

Även om det inte byggs något nytt vindkraftverk i länet nu, så kan kommuner eller enskilda personer bli delägare i vindkraftverk i någon annan del av landet.